TÜMAD tarafından yapımını tamamlanan ve Türkiye’de alanında ilk olma özelliğine sahip Balıkesir İvrindi Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ortaklığıyla hazırlanan, ‘Madencilikte Kurtarma Eğitiminin Standardizasyonu ve Dijitalleştirilmesi’ konulu projenin startı verildi.

Portekiz’den Porto Üniversitesi, İtalya’dan Salerno Üniversitesi ve Polonya’dan AGH Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin de proje ortağı olarak görev aldığı çalışmayla, madenlerde yaşanacak olası kazalardaki arama kurtarma çalışmaları eğitimleri, dijital ortama uyarlanmış sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri kullanılarak verilecek.

Avrupa Birliği Stratejik Ortaklıklar Programı’nın Mesleki Eğitim Alanı çerçevesinde gerçekleştirilen projeyle öğrencilere, dijital ortama uyarlanmış ve sanal gerçeklik kurgusuyla tasarlanmış simülasyonlar aracılığıyla, madenlerde karşılaşacakları tehlikelerden kaçınma ve korunma konusunda eğitimler verilecek. Eğitimlerden, Türkiye’deki tüm maden işletmelerinin de yararlanmasına olanak sağlanacak.

Avrupa’da madencilik alanında fonlanan ilk proje olan DIGIRESCUEME ve Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜMAD Madencilik Entegre Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Bilge Küçükaytan, ”TÜMAD tarafından eğitim ve öğretim hayatına kazandırılan Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kısa sürede elde ettiği başarılarla gurur duyuyoruz. Okulumuz bir AB Projesine ev sahipliği yapıyor. 4 ülkenin katılımı ile yürütülecek projenin sektörümüze büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Projenin ortakları arasında yer alan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Şahbaz’da konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken şu ifadeleri kullandı: “Altyapısı tamamlanmış madenci öğrencileri yetiştirmek için hazır hale getirilmiş gerçekten etkileyici bir lise burası. Projede de önemli işler yapmaya namzet bir lise. Portekiz, Polonya ve İtalya’dan ortaklarımızla; üniversite, lise öğrencileri ve madenciler için dijital araçlarla zenginleştirilmiş standart bir arama kurtarma eğitimi gerçekleştireceğiz, müfredatı programlayacağız.”

Projenin yabancı ortaklarından Porto Üniversitesi Öğretim Üyesi Adeeb Sidani ise Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bu okul gelişmiş ve eşsiz bir okul. Portekiz’de böyle okullar yok. Bizde teknik ve mesleki okullar olmasına rağmen, madencilik üzerine okulumuz bulunmuyor. Laboratuvarlarınız çok gelişmiş, bizim üniversitemizde olanlarla aynı ekipmanlar burada mevcut.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEleme Teknolojisi ile Atıkları Satılabilir Ürün Haline Getirme
Sonraki İçerikMadencilik Faaliyetlerinde Kümülatif Etki Değerlendirme