Tüprag Metal Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, şirket olarak ülkemizde, önümüzdeki 5 yılda 500 milyon dolarlık yatırım planladıklarını açıkladı. Gazetecilerle bir araya gelen Yılmaz 35 yıldır faaliyette bulunan şirketlerinin, Uşak ve İzmir’deki altın madenlerinde üretim yaptığını hatırlatırken, Türkiye’de 2020 yılında 42 tonla rekor kıran genel altın üretimiyle sektörün ekonomiye 2,4 milyar dolarlık katkı sağladığı bilgisini paylaştı. Şirket olarak toplam üretimin yüzde 25’ini tek başına karşıladıklarını vurgulayan Yılmaz, 2021 yılında ise Türkiye’deki toplam altın üretiminin yüzde 19’luk bölümünde katkı sahibi olduklarını söyledi.

2021 yılında kurumlar vergisi ve İSO 500 sıralamasında ilk 100’e girdiklerini aktaran Mehmet Yılmaz, önümüzdeki döneme yönelik yatırım planlarından da bahsetti. Bugüne kadar yaptıkları yatırımın 2 milyar dolara ulaştığını söyleyen Yılmaz, ülkemizdeki üçüncü altın madenleri için yatırım yapmaya kararlı olduklarını vurguladı. Bu kapsamda yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, “Bu yatırımı yapmakta kararlıyız. Hedeflerimize ulaşmamız için üretimin artması önceliğimiz. Bu artış, beraberinde ithalatta dışa bağımlılığın daha da azaldığı, ülke kaynaklarımızın yurt dışına akmasının önüne geçildiği bir süreci beraberinde getirecektir” açıklamasında bulundu.

Maden üretilen alanlarda tarım faaliyetlerinin de sürdürülebildiğine dair örnek nitelikteki çalışmalarından da bahseden Tüprag Metal Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz; madencilik faaliyetlerini sürdürdükleri alanlarda tarımsal üretimin de korunması gerektiğine inandıklarını ve bunun için Tüprag Tarım AŞ’yi kurduklarını aktardı. Tüprag Tarım şirketi ile de bal, üzüm, ceviz, nohut, zeytinyağı, zeytin, lavanta gibi ürünler ürettiklerini bildirdi.

Türkiye’de altın madenciliği faaliyetlerine yönelik de açıklamalarda bulunan Yılmaz, bugün için bilinen rezervin 275 milyar dolar değerinde olduğunu söyledi. Her yıl 200 ton altın tüketilen ülkemizde üretimin 40 tonda kaldığı bilgisini paylaşan Yılmaz, 160 ton altın ithalatı için harcanın paranın doğalgaz ithalatına ödenen paraya eşit olduğuna dikkat çekti. Ülkemizdeki genel üretimin aşama aşama 50 tondan 100 tona çıkabileceğini dile getiren Yılmaz, “Bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak için arama faaliyetlerine risk sermayesi aktarmamız gerekiyor. Halihazırda devam eden üç sondaj çalışmamızla şirket olarak biz bu risk yatırımını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMinik Madenci Dergisi, MTA ve İMİB İş Birliğiyle Çocuklarla Buluşuyor
Sonraki İçerik222 Adet Maden Sahası İhaleye Çıkıyor