Zimbabve, ülkedeki ferrokrom endüstrisini korumak adına ham krom cevherinin ihracatını yasakladı. Ülke konsantre krom ihracatını ise 2022 yılının Temmuz ayından itibaren yasaklayacağını duyurdu.

Gerçekleştirilen diğer girişimlerle beraber krom ihracatını yasaklamaya yönelik olarak kararların, ülkenin madencilik sektörünü 2023 yılına kadar 12 milyar dolar değere ulaştırmaya yönelik hedefini gerçekleştirmeye yardımcı olması bekleniyor.

Güney Afrika’nın ardından dünyanın en büyük krom rezervlerini elinde bulunduran Zimbabve’nin Enformasyon Bakanı Monica Mutsvangwa, kararın alındığı bakanlar kurulu toplantısının ardından şu açıklamalarda bulundu: “Ferrokrom endüstrisini korumak amacı ile bakanlar kurulu olarak derhal yürürlüğe girmek üzere krom cevheri ihracatını yasaklama kararı aldık. Bu yasak sayesinde Ulusal Gelişim Stratejimize paralel olarak tesislerimizin üretim kapasitesini arttırmayı ve elde edilen katma değeri en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.” Ayrıca, ülkede 9’u yabancı sermayeli olmak üzere 22 krom izabe tesisi olduğunu kaydeden Mutsvangwa, krom madenciliğinin kapasitesi arttırılmazsa ülkedeki izabe tesislerinin yetersiz krom arzı ile karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Zimbabve’nin aldığı bu karar aynı zamanda Türkiye’nin de önemli bir parçası olduğu küresel krom piyasalarını yakından etkiliyor. Trademap verilerine göre 2020 yılında değer olarak en fazla ham ve konsantre krom ihracatı gerçekleştiren 5 ülke sırasıyla Güney Afrika, Türkiye, Pakistan, Kazakistan ve Zimbabve olarak kayıtlara geçmişti. Miktar olarak ise Zimbabve 758.546 tonluk ihracat ile Türkiye’nin ardından üçüncü sırada bulunuyor. Aynı zamanda Zimbabve’nin ilk beşte yer alan ülkelere kıyasla ton başına ortalama 60 dolar ile en düşük birim fiyat ile krom ihracatı gerçekleştirmesi dikkat çekiyor.

Bunun yanında dünyanın en büyük krom ihracatçısı G. Afrika’da benzer hedefler ile 2020 yılının Kasım ayında krom cevheri ihracatına ek vergi uygulayacağını duyurmuştu. Ülke konuyla ilgili detayları henüz paylaşmazken içinde bulunduğumuz yılın Eylül ayında konu ile ilgili açıklama yapılması bekleniyor.

Sektörün önemli ülkelerinde yaşanan bu gelişmelerin ülkemizin rekabet gücünü arttıracağı ve krom piyasalarındaki etkinliğini olumlu yönde etkileyeceği tahmin ediliyor. Orta ve uzun vadede hem arz dengelerinde hem de ortalama maliyetlerde yaşanacak değişiklikler ile Türkiye’nin yüksek kaliteli krom cevherinin cazibesinin artacağı öngörülüyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKoza Altın 2021 Yılının İlk Yarısında 135.387 Ons Altın Üretti
Sonraki İçerikKışladağ Altın Madeni Madenciliğin Geleceği İçin Hazırlanıyor!