Paris İklim Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Paris İklim Anlaşması, Fransa’nın başkenti Paris’te 5 Ekim 2015’te aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 195 ülke + Avrupa Birliği’nin katılımıyla kabul edildi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) Paris’te yapılan 21. Taraflar Toplantısı’nda (Conference of the Parties / COP21) 22 Nisan 2016’da imzaya açıldı. Yasal bağlayıcılığı olan ilk evrensel anlaşma, ilk etapta taraf ülkelerin 55’inin onayının ardından 4 Kasım 2016’da da yürürlüğe girdi. Paris İklim Anlaşması’na katılan ülkeler böylece küresel ısınmayla mücadelede alınan tarihi kararların altına imza atmış oldu.

BM, Paris İklim Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefinin karşılanabilmesi için ülkelerden dünya genelinde karbon emisyonunu 2050’ye kadar sıfıra indirmesini istiyor. Söz konusu anlaşma, yüzyılın ikinci yarısına kadar küresel ortalama sıcaklığı en az 2.0 derece azaltma hedefinin yanı sıra fosil yakıt kullanımını da devreden çıkarmayı öngörüyor.

Ayrıca anlaşma, tarafların iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlama yeteneğini artırmayı ve “düşük sera gazı emisyonları ve iklime dirençli kalkınma yolunda tutarlı bir finansman akışı” sağlamayı hedefliyor.

Ülkemizin son dönemde yerli kömür kaynaklarını kullanarak kalkınmasını güçlendirme hareketinin Paris İklim Anlaşması’ndan ne şekilde ve ne zaman etkileneceği merak konusu. Diğer taraftan küresel olarak fosil yakıtlardan uzaklaşılırken yenilenebilir enerji kullanımının ise arttığı görülüyor. Yenilenebilir enerji üretiminde kullanılan makine ve ekipmanların üretiminde yoğun şekilde kullanılan madenlere olan talebin de buna bağlı olarak daha da artması bekleniyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikXylem, Ortadoğu ve Türkiye Bölgesine Yeni Genel Müdür Atayarak Bölgedeki Etkisini Güçlendiriyor
Sonraki İçerikLapseki Altın Madeni, Siyanür Yönetim Kodu’na Tam Uyumluluk Sertifikası Aldı