Geçtiğimiz yıl ülkemizin metalik madenler ihracatında lider şirketi konumuna erişen Acacia Maden İşletmeleri, bu liderliği Kastamonu’da yer alan Gökırmak Bakır Madeni’ne borçlu. Yılda 20 milyon metreküp pasa kazısı ve 2 milyon ton cevher üretimi yapılan ve Türkiye’nin en büyük açık ocak bakır madeni olan Gökırmak Bakır Madeni’nde üretilen cevheri işleyerek zenginleştiren bir flotasyon tesisi ve iki atık barajı bulunuyor. İşletmede 7/24 üretim yapılarak ülke ekonomisine 5 yılda 600 milyon dolar ihracat geliri sağlandı.

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği organizasyonu ile Madencilik Türkiye dergisinin de katıldığı bir teknik gezi ile bu önemli işletmedeki üretim aşamalarını yerinde görme şansı yakaladık.

Acacia Maden İşletmeleri, 2007 yılında Kastamonu ilinin Hanönü ilçesinde Gökırmak Bakır Madeni Projesini hayata geçirmek üzere kuruldu. 2011 yılında İlbak Holding ve 2016 yılında Akfen Holding’in katılımıyla şirketin faaliyetleri devam etmektedir.

Gökırmak Bakır Madeni’nin bulunduğu ruhsat alanlarında Acacia tarafından 2007 yılından bu yana proje geliştirme ve inşaat faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Önceki dönemlerde devlet kurumlarının araştırmalarındaki önemli tespitler ve eski çağlarda sürülmüş yeraltı galerileri üzerinde yoğunlaşan arama faaliyetleri, devamında tüm ruhsat sahası ve mücavir sahalarda devam ettirildi. 2011 yılında İlbak Holding’in projeye dâhil olması ile uluslararası standartlara uygun olarak çalışmalara yön verildi. Uluslararası uzman firmaların katılımlarıyla söz konusu proje sahasında detay cevher arama programı yürütüldü. Bu program dâhilinde Gökırmak bakır rezerv sahasında jeofizik ve jeokimya çalışmaları, arama sondajları, jeoteknik ve hidrojeolojik sondajlar, su gözlem ve kontrol çalışmaları gibi birçok saha faaliyeti gerçekleştirildi.

Detay arama ve proje geliştirme çalışmaları sonucunda 2014 yılının başında uluslararası bir firma tarafından Fizibilite Çalışması Raporu hazırlandı. Hazırlanan bu rapora ek olarak çevresel ve sosyal etki değerlendirme çalışmaları, detay mühendislik, tesis ve altyapı çalışmaları, jeoteknik ve maden planları iyileştirme çalışmaları, alanlarında uzman birçok firma tarafından Acacia öncülüğünde tamamlandı. 2015 yılının son çeyreğinde bir başka uluslararası firma, tamamlanan tüm bu çalışmaları Detay Fizibilite Çalışması Raporu’nun genişletilmiş kapsamı içerisinde sundu.

2016 yılı içerisinde Akfen Holding’in de projeye dâhil olmasıyla beraber proje saha faaliyetlerine hız verilerek, çalışmaların kapsamı genişletildi. 2017 yılının ilk çeyreğinde inşaat çalışmalarına paralel olarak Avrupa Birliği Çevre ve Sosyal Politikaları’na uygun olarak tamamlanan çevre ve sosyal etki değerlendirme raporları, uluslararası standart ve normlarda detay mühendislik çalışmaları ve JORC standartlarına göre geliştirilmiş maden kaynak ve rezerv tahminleri dâhil edilerek Mayıs 2017 tarihinde Detay Fizibilite Çalışması Raporu güncellendi.

İşletme döneminde devam eden yatırımlar dahil projede toplam 300 milyon dolar yatırım bedeli mevcut olup bu meblağın yaklaşık %50’si öz sermayeden, kalan %50’lik kısmı ise üç yabancı bankanın oluşturduğu konsorsiyumdan proje finansmanı marifetiyle sağlandı. İşletme sonrası yatırımlarla birlikte bu rakam 420 milyon dolara ulaştı.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 115.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAtlas Copco’dan Dünyanın İlk Batarya ile Çalışan Vidalı Seyyar Kompresörü
Sonraki İçerikMadencilik Sektörü ve Güç Aktarım Dinamikleri