Türkiye, madencilik alanında Kırgızistan ve Cibuti ile imzaladığı iki uluslararası anlaşmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmî Gazete’de yayımladı.

Kırgızistan ile Madencilik Anlaşması

10 Eylül 2021 tarihinde Bişkek’te imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Arasında Madencilik Alanında Mutabakat Zaptı” onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu anlaşma, Türkiye ve Kırgızistan arasında madencilik sektöründe bilimsel, teknik, teknolojik ve yasal iş birliğinin geliştirilmesini hedefliyor.

Mutabakat zaptı, iki ülke arasında madencilik alanında insan kaynakları eğitimi, jeolojik araştırmalar, maden arama ve madencilik konularında eğitim programlarının düzenlenmesini içeriyor. Ayrıca, jeolojik keşif ve maden kaynaklarının geliştirilmesi gibi alanlarda yüksek emniyet, güvenlik ve çevre koruma standartlarına göre teknolojilerin geliştirilmesi de bu iş birliği kapsamında yer alıyor. Doğal kaynakların geliştirilmesi konusunda kamu bilincinin artırılması da anlaşmanın hedefleri arasında bulunuyor.

Cibuti ile İş birliği

24 Ağustos 2021 tarihinde Ankara’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Madencilik ve Jeoloji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu anlaşma, Türkiye ile Cibuti arasında madencilik ve jeoloji alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi için bir çerçeve oluşturuyor.

Mutabakat zaptı kapsamında, iki ülke arasında bilgi, uzmanlık ve tecrübe paylaşımı, madencilik alanındaki yasama ve düzenlemeler, maden varlıklarının yönetimi, madenciliğin vergilendirilmesi, sağlık ve güvenlik gibi alanlarda iş birliği sağlanacak. Ayrıca, maden arama, jeolojik çalışmalar ve uzaktan algılama üzerine eğitim programları düzenlenmesi ve iki ülke arasında maden ürünleri ticaretinin geliştirilmesi de anlaşmanın önemli maddeleri arasında yer alıyor.

Bu anlaşmalar, Türkiye’nin madencilik sektöründeki uluslararası iş birliklerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAnagold İş Akdi Fesih Süreciyle İlgili Kamuoyunu Bilgilendirdi
Sonraki İçerikKonak Projesine İlişkin Kaynak Çalışmaları Güncellendi