Ülkemizin temsili adına 2013 yılında Türk madencilik sektörünün önemli isimlerinden Selim Ergüder’in temaslarıyla başlayan ve 2016 yılında sorumlu bakanlığın resmi başvurusuyla Uluslararası Kurşun ve Çinko Çalışma Grubu (International Lead and Zinc Study Group – ILZSG) üyeliğine kabul edilen Türkiye, ILZSG’nin 27. üye ülkesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Her sene Nisan ve Ekim aylarında yapılan toplantıların Ekim ayağı bu yıl 20 Ekim tarihinde Portekiz’in Lizbon şehrinde gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda talep üzerine ülkemizin önde gelen maden firmalarından Esan Eczacıbaşı bir sunum gerçekleştirdi. Esan Eczacıbaşı CEO’su Savaş Şahin’in konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda Esan Eczacıbaşı’ kurşun çinko üretim bilgileri paylaşıldı.

Sunumun ardından toplantıda, 2022 yılı çinko ve kurşun üretim ve talep bilgileri verilirken 2023 yılı çinko ve kurşun üretim öngörüsüne dair bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.

Verilen bilgilere göre 2022 yılının ilk 9 ayında ülkemizin konsantre çinko üretimi 180.000 ton, metal çinko üretimi 9.000 ton olarak gerçekleşti. Yine aynı dönemde ülkemizin konsantre kurşun üretimi 88.000 ton, ikincil kurşun üretimi 90.000 ton oldu.

Aynı dönemde dünyada ise konsantre çinko üretimi 12 milyon 683 bin ton olurken, çinko metal üretimi 13 milyon 971 bin ton olarak gerçekleşti. Yine aynı dönemde dünyada konsantre kurşun üretimi 4 milyon 558 bin ton olurken, kurşun metali üretimi 12 milyon 338 bin ton (İkincil üretim dahil) oldu.

2022 yılının aynı döneminde ülkemizin metal çinko tüketimi ise 280.000 ton olurken, kurşun metal tüketimi 225.000 ton olarak gerçekleşti. (Kaynak: Çinko – kurşun üretim ve tüketim rakamları ILZSG  – Selim Ergüder).

ILZSG Hakkında:

1959 yılında Birleşmiş Milletler tarafından, kurşun ve çinkonun uluslararası ticareti konusunda hükümetler arası istişareler için fırsatlar yaratmak, kurşun ve çinkonun arz ve talep durumu ve olası gelişimi hakkında sürekli bilgi sağlamak, kurşun ve çinkoda dünya durumu hakkında özel çalışmalar yapmak, dünya ticaretinin olağan gelişimi içinde çözülmesi muhtemel olmayan herhangi bir soruna veya zorluğa olası çözümler üretmek için kuruldu.

Uluslararası Çinko ve Kurşun Çalışma Grubu, en köklü uluslararası emtia kuruluşlarından birisi olarak ön plana çıkarken Uluslararası Nikel ve Bakır Çalışma Grubu gibi diğer kuruluşlar için de model olmuştur.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEpiroc, İlk Bataryalı Yer Üstü Sondaj Makinesini Bauma’da Sundu
Sonraki İçerikBursalı 150 Madenci İMİB’in Organizasyonunda Bir Araya Geldi