Geçtiğimiz haftalarda göreve başlayan UMREK komisyonu, Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komitesi CRIRSCO’da kiminle temsil edileceğine karar verdi. Bu kapsamda yapılan seçimde komisyon üyeleri Dr. Barış Gazanfer Yıldırım ve Dr. Mesut Soylu temsilci olarak seçildiler.

Dr. Barış Gazanfer Yıldırım

2003 yılında İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünü birincilikle ve yine aynı yıl Jeoloji Mühendisliği Bölümünden mezun olan Dr. Yıldırım 2005 yılında Cevher Zenginleştirme üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlamıştır.

2003 yılında madencilik sektöründe çalışmaya başlayan Dr. Yıldırım; Teck Madencilik şirketinde ‘Yeni Keşif’ ve ‘En İyi Proje’ olmak üzere iki kere ödüllendirilmiştir. Kanada’da ‘Highland Valley Bakır Madeni’ ile Kanada’da Uygulamalı Araştırma Merkezi (ART) arasında entegre bir jeometalurji projesi yürütmüştür.

Dr. Yıldırım çalışmaya hayatında Stratex PLC, Koza Altın, Pasinex ve Horzum Madencilik şirketinde danışman olarak görev yapmıştır. Pasinex şirketinin kurulmasını ve ülke yöneticiliği yapmış olup, görev süresince Pınargözü Kurşun-Çinko-Bakır yeraltı madeninin bulunması ve üretiminde aktif görev almıştır. Horzum ve Pasinex Arama Madencilik A.Ş. yönetim kurulu üyesi olarak çalışmıştır.

Yıldırım, Avustralya Queensland Üniversitesi Sürdürülebilir Maden Enstitüsünde; Avustralya Federal hükümeti ve Anglo America madencilik şirketi bursuyla doktorasını tamamlamış, doktora kapsamında Şili, Brezilya ve Kanada’daki madenlerde çalışmalar yapmıştır. Jeometalurjik modelleme üzerine doktarasını tamamlayan Dr. Yıldırım’ın çalışmaları kaynak ve rezerv hesaplamaları ve bunların tesis verimlilikleriyle ilişkilendirilmesi üzerinedir. Yayınlanmış 9 adet bilimsel yayını bulunmaktadır. Yıldırım halen Queensland Üniversitesi Sürdürülebilir Madencilik Enstitüsü Onursal üyesi ve Organik Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Barış Yıldırım ileri düzey İngilizce bilmektedir.

Dr. Mesut Soylu

1990 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun olan Mesut Soylu, aynı bölümde 1994 yılında yüksek lisans ve 1999 yılında doktorasını tamamlamıştır. Dr. Soylu’nun 27 yıllık tecrübesi; Güneydoğu Avrupa, Kafkaslar ve Türkiye’de baz ve kıymetli maden arama çalışmalarını içermektedir. 1990-1996 yılları arasında Rio Tinto için çalışan Soylu başlangıçta Türkiye’de VMS, epitermal ve porfiri yatakların araması ile ilgili olarak daha sonra ise Bulgaristan’da Şirketin Teknik Müdürü olarak çalışmıştır.

1996-2000 yılları arasında, Tetis Metallojenik Kuşağında bulunan porfiri ve epitermal maden yatakları konusunda INCO, Mount Isa Mines ve BHP gibi şirketler için danışman olarak çalıştı. Dr. Soylu, 2000 yılında BHP Billiton’a katıldı ve şirketin Türkiye’de porfiri bakır arama programlarını yönetti. 2003 yılında Eurasian Minerals Inc.’e katıldı ve Türkiye ve çevre ülkelerde baz ve değerli mineral aramaları çalışmalarında bulundu. Bu zaman zarfında, Soylu ve takım arkadaşları Sisorta yüksek sülfit (H/S), Akarca düşük sülfit (S/F) ve birçok H/S, L/S ve porfiri sistemleri keşfetmiştir. Daha sonra 2013 yılında Asia Minor Mining şirketine Arama Genel Müdürü olarak katıldı ve 2014 yılından beri bağımsız QP danışmanı olarak hizmet etmekte olup büyük ve orta ölçekli şirketler ile ortak girişim ve opsiyon anlaşmaları tasarılarında ve müzakerelerinde bulunmuştur.

Ayrıca Mesut SOYLU, NI 43-101 Teknik raporlama, Arama Programı Yönetimi, Arama Değerlendirme ve Hedef Seçimi, Ön-fizibilite çalışmaları, Due Diligence Çalışmaları, QA/QC kalite yönetimi, Opsiyon ve Ortak Girişim Sözleşmeleri, Yüksek sülfitli Au, Düşük Sülfitli Au/Ag, Porfiri Cu/Mo, Cu/Au, Volkanik Masif Sülfit (VMS) Cu/Pb/Zn (Au/Ag) cevherleşmeleri ve Linyit oluşumları konularında uzmanlık sahibidir.

American Institute of Professional Geologists’de (Amerika Profesyonel Jeologları Enstitüsü) CPG olarak, Federation of European Geologists’de (Avrupa Jeologları Federasyonunda) QP olarak, Society of Economic Geologists kıdemli üyesi, The Society of Geology Applied üyesi ve Türkiye Ekonomik Jeologlar Derneği kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesidir.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTorba Tasarı TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi
Sonraki İçerikOutotec Tarafından Organize Edilen Seminer Ankara’da Gerçekleştirildi