Ukrayna’ya saldırısı üzerine ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar küresel ekonominde olağanüstü gelişmeler yaşanmasına neden oluyor. Küresel metal piyasalarının da yaşanan bu gerginlikten önemli ölçüde etkilendiği görülüyor.

Zengin doğal kaynaklara sahip olan Rusya günümüzde sahip olduğu petrol, doğalgaz gibi doğal kaynaklar ve ürettiği buğday gibi tarım ürünleri ile ön plana çıksa da sahip olduğu madenlerle dünyanın en önemli hammadde üreticilerinden biri olma özelliği taşıyor.  Nikel ülkenin ürettiği ve küresel piyasalarda söz sahibi olduğu önemli hammaddeler arasında yer alıyor. Küresel nikel arzının yüzde 17’sini karşılayan Rusya’nın nikel ihracatını kısıtlayacak herhangi bir girişiminin, günümüzde nikelin yoğunlukla kullanıldığı elektrikli araç bataryalarında ve paslanmaz çelik üretimi gibi piyasalara da büyük darbe vuracağı belirtiliyor.

Yaşanan gelişmeler karşısında nikel fiyatları son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 8 Mart tarihinde yaklaşık 43 bin dolar seviyelerine ulaştı. Bunun yanında olası bir arz sıkıntısı karşısında hazırlıklı olmak isteyen şirketlerin alım yapmaları nedeni ile Londra Metal Borsası’na kayıtlı stoklardaki nikel miktarı 76.830 ton seviyesine düşerek 2019 yılından bu yana en düşük değerine geriledi. Yaşanan bu gelişmeler ışığında LME nikel piyasalarındaki işlemleri durdurma kararı aldı.

Nikele ek olarak çağımızın bir diğer önemli metali olan bakırın fiyatlarında da önemli artışlar yaşandı. Bakır fiyatları 8 Mart itibari ile ton başına 10.729 bin doların üzerine çıkarak tarihi rekorunu kırmış oldu. Rusya’nın önemli bir parçası olduğu küresel alüminyum piyasaları da güncel sorunlardan etkilenerek bilinin en yüksek değerine ulaşarak 7 Mart tarihi itibariyle ton başına 3.851 dolardan işlem gördü.

Küresel gelişmelerden en çok etkilenen emtialardan altının fiyatı 8 Mart itibari ile 2020 yılının  Ağustos ayından bu yana ons başına  2.055 dolar ile en yüksek değerine ulaştı. Benzer şekilde küresel üretiminin yüzde 14’ünün Rusya tarafından karşılandığı Paladyum fiyatları da tarihi bir rekor kurarak ons başına 3000 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Elektrikli araçlardaki kullanımı ile son dönemde büyük önem kazanan lityum fiyatları da bu dönemde artış yaşayan emtialardan biri oldu ve lityum fiyatı ton başına 74.140 dolar seviyelerine ulaştı.

İki ülke arasında devam eden gerginlik ve dünyadaki ülkelerin önemli bir bölümü tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların devam etmesi kısa vadede metal fiyatlarındaki olağandışı hareketlerin devam etme ihtimalini doğuruyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikBGRIMM Group Türkiye’deki Pazar Payını Artırmaya Devam Ediyor
Sonraki İçerikİMİB Başkanlık Seçiminde Adaylar Belli Oldu