Ülkemizde antimuan madenciliğinin önemli firmalarından bir tanesi olan ve sektöre yönelik yatırımlarıyla adından söz ettiren YCL Madencilik Genel Müdürü Mustafa Burak Öğün ile şirketin hedefleri, işletmelerdeki güncel durumlar ve madencilik sektörü üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Şirketinizi tanıtabilir misiniz?
YCL Madencilik, ticari faaliyetlerine 2006 Yılında Ankara’da başladı. İlk olarak çeşitli sektörlerde ticari faaliyetler gösterdi. Bu faaliyetlerde oluşturduğu katma değer ile firmamız zamanla hayvancılık, orman ürünleri ve madencilik sektörlerine yatırımlar yapmaya devam etti.
YCL Madencilik stratejik bir portföy yapısına sahiptir. Bu kapsamda yatırımlarda değer maksimizasyonu sağlamak, YCL Madenciliğin yönetsel çerçevesini oluşturmaktadır. Faaliyetlerimizi “gelecek için” sloganıyla 2019 yılında tek çatı altında topladık. Bütüncül bir yaklaşımla etkin bir yönetim anlayışının tesis edilmesi, YCL Madenciliğin temel dayanağını oluşturmaktadır. YCL olarak mevcut yatırımlarımızın kapasitesini artırma amacının yanında, süreklilik gösterir şekilde yeni fırsatları kovalayan, bununla birlikte risk analizi ve yönetimi yaklaşımıyla entegre kapsayıcı bir iş geliştirme stratejisi benimsemekteyiz.
Yatırım sürecimizin pandemiye denk gelmesi yatırım sonrası navlun maliyetlerinden dolayı tüm ihracatçılarda yaşanan sorunları bizlerde yaşadık ama bu yıl itibariyle ihracatlarımıza başladık ve ülkemize hem yeni teknolojileri kazandırma hem ihracatına katkıda bulunma hem de ülkemize yeni maden kaynaklarının keşfinin yapılıp kazandırılmasının mutluluğunu yaşamaktayız.
Madencilik sektöründeki yatırımlarımızı büyütmek ve geliştirmek için halka arz süreçlerimiz de devam etmektedir. Yurtiçi veya yurtdışında borsada işlem görmek için alternatifleri değerlendiriyoruz. Yakın zamanda bununla ilgilide kamuoyuna güzel haberler vermeyi planlamaktayız.
Maden işletmelerinizden ve üretim faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?
İşletme ruhsatı kapsamında, toplam 1430 hektar alanda ruhsatı bulunmakta olup, şirketimiz yapmış olduğu arama ve sondaj yatırımları kapsamında, 44 hektar alan için izin alarak çalışma yaptı. Bu alan içerisinde ortalama tenör %1-2 aralığında antimuan cevheri, 0,5 gr/ton altın, 40 gr/ ton gümüş kaynağına rastlandı. Bugün için antimuan cevherinin işletilmesi ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Arama faaliyetlerimizi ise yaklaşık 6 hektarlık bir alanda gerçekleştiriyoruz. Arama gerçekleştirdiğimiz bu alanda 800.000 ton antimuan cevher kaynağı tespit edildi.
Bu kaynağın işlenmesi için Türkiye’deki ilk ağır ortam siklonu yatırımını yapmış bulunmaktayız. Antimuan cevherini ağır ortam siklonu ile zenginleştiren dünyadaki ilk işletmeyiz.
Antimuan ve değerli metal sahalarında maden üretim faaliyetlerinizi sürdürüyorsunuz. Özellikle antimuan üretimi konusunda ciddi yatırımlarınız söz konusu. Bizlere antimuan işletmenizden ve bu yatırımın öneminden bahsedebilir misiniz?
Antimuan dünyada kritik hammaddeler sınıfında yer almaktadır. Bizler YCL olarak, antimuanın gelecekte hem ülkemizde hem dünyada çok daha fazla ihtiyaç duyulacağını ön görmekteyiz. Dünyada bilinen ama ülkemizde daha önceden denenmemiş bir zenginleştirme prosesi ile bu işletmeyi devreye almak bizler içinde ayrı bir heyecan kaynağı olmaktadır. İlerleyen dönemlerde izabe tesis yatırımı yapmayı da planlamaktayız.
Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 115.sayısındadır.