Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sektör tarafından uzun süredir merakla beklenen yeni bor stratejisini açıkladı. Albayrak, Türkiye’de yüksek teknoloji bor karbür tesisinin kurulacağını belirtirken tesis Türkiye-Çin ortaklığıyla kurulacak.

Albayrak, Çinli Dalian Jinma şirketi ile Eti Maden arasında yapılacak anlaşma ile Balıkesir’de kurulacağını açıklarken konuyla ilgili olarak şu ifadeler kullandı: “Hedeflerimizin en büyük ayaklarından birisi, Türkiye’nin rüyası haline dönüşen bugün açıklayacağımız konu. Ocak ayından itibaren birçok toplantıda ifade ettim. Bor konusuyla ilgili milletimizi sevindirecek önemli bir müjde vereceğimizi söyledim. Mayıs ayı itibariyle görüşmeler neticesinde son noktaya getirdiğimiz açıklamayı gerçekleştiriyoruz.

Konuyla ilgili olarak iki firma (Dalian Jinma ve Eti Maden) protokol imzalayacak. Buanlaşma ile birlikte yüksek teknolojili bor karbür tesisini Balıkesir’de kuruyoruz. Peki bor karbür nedir? Madenden çıkan borun katma değerini işleme yoluyla oluşturduğumuz, yaklaşık 2 bin kata kadar artıran bir teknoloji.

İşte bu yüksek teknolojiyle bor karbüre dönüştürülmüş ürünler; dünyada elmastan sonra en sert ve dayanıklı element. Müthiş bir hammadde. Ve ürettiğimiz boru, bor karbüre dönüştürdüğünüzde toz halleriyle birlikte yaklaşık 40 bin dolara kadar mamul dediğimiz ürüne dönüşüyor. Ve bu ekosistem içerisinde, 200 dolardan başlayan 40 bin dolara giden bir yolculuk. Bunu yeni teknolojilerle de işleyerek, zırh levhalar, seramik, eğimli kıvrımlı olanların helikopter zırhlarında, nükleer santral nötronları, tutucular noktasında, zırh ve yelek üretimi gibi özellikle savunma sanayiimizdeki en stratejik ürüne dönüştürülecek bir ekosistem oluşturarak birçok şeyi başarmış oluyoruz.

Bor karbür, savunma sanayimizin geliştirilmesi ve yerlilik oranımızın artırılması anlamında da çok kritik bir önem taşıyor. Dışa bağımlılık azalacak. Bazen parasını veriyorsunuz alamıyorsunuz. Bor karbür yüksek ısıya dayanma özelliğiyle savunma sanayimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayacak. Helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar, roketler, JÖH’lerimizin PÖH’lerimizin kullanacağı yelekler, savunma sanayiimiz çok farklı bir lige çıkacak.

Türkiye, dünyadaki en kaliteli bor rezervlerinin yüzde 73’ünden fazlasına sahip bir ülke. Eti Maden şirketimiz, bu oranı daha da yukarıya çekecek bir keşif süreciyle de kendisine yüzde 80 hedefini koymuş durumda.”

Önceki İçerikUMREK’in CRIRSCO Üyeliği Tanıtım Toplantısı İstanbul’da Gerçekleştirildi
Sonraki İçerikLapseki ve İvrindi Projelerinde DAMA Mühendislik İmzası…