İvrindi Altın Madeni, yakın zamanda Türkiye madencilik sektörünün sadece ilk ve en büyük HPGR’sine değil aynı zamanda ülkenin en büyük çeneli kırıcısı, en büyük konik kırıcısı ve titreşimli eleğine de sahip olmanın gururuyla bir tarih yazdı. Bu kilometre taşı projede, çözüm ortağı olarak seçilmiş olmaktan onur duyduk.

İvrindi Altın Madeni, TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait, Türkiye’nin batısında yer alan yeni bir madencilik ve cevher zenginleştirme tesisi projesidir. Şirket, mevcut kaynaklarını kullanarak, yüksek kapasiteli üretim olanağı sağlayacak bir ekipman yatırımı ile üretimini optimize etmek istedi. Yapılan fizibilite çalışmaları, sahanın yığın liçi prosesi için uygun olduğunu ortaya koydu ve İvrindi Altın Madeni doğru ekipmanları seçmek için çalışmalarına başladı.

Yığın liçi prosesinde altın cevheri -6mm ürün boyutuna kadar kırılır, tamburda aglomere edilir ve bir liç pedi üzerine istiflenir. Burada değerli metalleri çözen ve bunları ADR tesisine taşıyan bir liç çözeltisiyle doyurulur. Bu proses, gerekli tane boyutuna ulaşılması ve liç çözeltisinin ürün içindeki altına erişebilmesi koşuluyla uygun maliyetli bir işlemdir. Aksi takdirde, değerli metalleri kaybetme riski doğar.

Altının Etkin Geri Kazanımı İçin Yüksek Basınçlı Öğütme

İvrindi Altın Madeni, HPGR’nin proseslerine fayda sağlayacağını doğrulayan bir laboratuvar araştırması yaptırdı. HPGR teknolojisinin prensibi, besleme malzemesini kısa bir süre içinde çok yüksek basınca maruz bırakmasıdır. Bu basınç, kayacın tanecik sınırları boyunca çatlamasına ve parçalanmasına neden olarak yüksek miktarda ince tane oluştururken aynı zamanda daha büyük parçacıklarda mikro çatlaklar oluşturur. Bu mikro çatlaklar, yan kayacın içinde hapsolmuş altın cevheri parçacıklarına “kanallar” oluşturarak liç çözeltisinin altına erişmesine ve işini yapmasına izin verir. Ne kadar çok mikro çatlak ve ince tane üretilirse, o kadar çok altın geri kazanılabilir. Mikro çatlaklar ayrıca liç kinetiğini arttırır ve bu da geleneksel kırıcılara göre altın geri kazanım verimini artırır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikVarlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez: “Türkiye’den Vale, BHP Billiton Gibi Şirketler Rahat Çıkar”
Sonraki İçerikNETCAD Akıllı Maden Çözümleri ile Verimlilik ve Performansı Artırın