Yer Altı Madenleri İçin Yeni Nesil Bataryalı Elektrikli Yükleyiciler ve Kamyonlar

Madencilik endüstrisinin elektrifikasyona dönüşümünü desteklemek için son yıllarda yer altı yükleyicilere ve kamyonlara farklı gözle bakılmaya başlandı. Madencilikte yer altında, daha fazla ısı ve neme sahip zorlu ortamlara doğru derinlere ilerledikçe, madencilerin bu alanları daha uygun maliyetli bir şekilde keşfetmeleri adına, yalnızca geleneksel çözümlere güvenmek yerine elektrifikasyon kullanımı önemli olacaktır.

Batarya-elektrikli ekipmanın temel faydaları, çalışması için fosil yakıtlara ihtiyaç duymamalarını ve yer altı egzoz emisyonları sağlamamalarını içerir. Böylece, bataryalı-elektrikli araçlar (BEA) sürdürülebilirlik faydalarına, maden havalandırma maliyetlerinin azalmasına ve yer altındaki hava kalitesinin iyileşmesine katkıda bulunur. Kablolu-elektrikli ekipmanlara kıyasla çalışma aralığı açısından esnektirler. Ancak bunların tümü, geleneksel yükleyiciler ve kamyonlar için uygun bir seçenek sunmak için yeterli değildir. Batarya ekipmanının güç, kapasite, üretkenlik, ısı üretimi ve manevra kabiliyeti dahil olmak üzere her açıdan geleneksel teknolojiyle rekabet etmesi ve hatta onlardan daha iyi performans göstermesi gerekir.

Ekipmanı Yeniden Düşünmek

Bataryalı- elektrikli araçların önünü gerçekten açmak ve onları madenler için gerçek bir seçenek haline getirmek için OEM’lerin yükleyici ve kamyon tasarımlarına yeni bir bakış getirmeleri ya da Sandvik‘in dediği gibi baştan aşağı yeniden düşünmeleri gerekecektir. OEM’ler makineleri yeniden düşünmeyi başarırsa, madenlerin tüm maden tasarımlarını yeniden düşünmelerine gerek kalmaz, Sandvik olarak bizim yaklaşımımız budur (Rethink the machine, not the mine).

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 101. sayı 78. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKoza Altın İşletmeleri’nin Mollakara Projesi’nde ÇED Süreci Başladı
Sonraki İçerikAriana Resources Tavşan Projesindeki Çalışmalarına Hız Verdi