Avrupa Komisyonu, 2019 yılında Avrupa Birliği’nin (AB) sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşmasını hedefleyen Yeşil Mutabakat (Green Deal) ilkelerini yayınladı. Bu ilkeler kapsamında AB, 2050 yılı itibari karbon salınımını sıfırlayan ilk kıta olma hedefini benimsedi ve 2030 yılına kadar karbon salınımını azaltma hedeflerini yüzde 55 çıkardı. AB ayrıca yayınladığı bu ilkeleri çevre, iklim ve aynı zamanda sanayi politikalarının temeli olarak belirledi.

Yayınlandığı tarihten sonra bir çok diğer ülkeye de iklim değişikliği mücadelesinde kılavuzluk eden ve popüler olarak karbon salınımını azaltmaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırmaya yönelik teşvikleri ile bilinen Yeşil Mutabakat ilkeleri aynı zamanda hem birincil hem de ikincil kaynaklardan hammadde tedarikini çeşitlendirerek, özellikle temiz teknolojiler, dijital, uzay ve savunma endüstrileri için gerekli görülen kritik hammaddelere sürdürülebilir bir erişim sağlamayı de hedeflemektedir.

İklim değişikliği ve enerji dönüşümü kavramlarının sürdürülebilir bir hammadde tedariki sağlanmadan mümkün olmayacağını dikkate alan Yeşil Mutabakat ilkeleri kapsamında bünyesinde üye Devletler, bölgesel otoriteler, endüstri birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve araştırma kuruluşları bulunan Hammadde Tedarik Grubu ve Avrupa Komisyonu’nun birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda kritik hammaddelerin üretimi ve tedariki konusunda gönüllülük esasına dayanan, Sürdürülebilir Hammaddeler için AB İlkeleri isimli bir kurallar bütünü hazırlandı. Bu ilkeler, sosyal, çevresel ve ekonomik performans açısından Avrupa’da sürdürülebilir hammadde üretimi ve işlenmesine yönelik entegre bir yaklaşım için yol haritası ortaya koymaktadır.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 101. sayı 104. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTOBB Türkiye Madencilik Meclisi ÇED Gündemiyle Toplandı
Sonraki İçerikPDAC 2022 Hibrit Bir Etkinlik Olarak Gerçekleştirilecek