Yıldızlar SSS Holding Elazığ’ın Maden ilçesi Örtülü köyünde ferrokrom tesisi kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, 2019 yılının ikinci yarısında krom konsantre tesisinin temelini atmayı planlarken 5 yıl içinde yapılacak 125 ton/yıl ve 300 ton/yıl kapasiteli iki ayrı ferrokrom tesisleri ile de toplamda 4000 kişiye istihdam sağlamayı planlıyor.

Yıldızlar SSS Holding bünyesine bağlı Nesko Maden Genel Müdürü Baki Ocak, Krom İşletmeleri Müdürü Sami Tolan, Eti Gümüş AŞ Müdürü Atakan Altan bir basın toplantısı düzenleyerek yapacakları yatırımın bilgilerini kamuoyuyla paylaştı.

Şirketin, Türkiye’nin farklı illerinde madencilik faaliyetinde bulunduğunu söyleyen Nesko Maden Genel Müdürü Baki Ocak, “Elazığ’da halihazırda bir bakır tesisimiz bulunmaktadır. Yatırım yapacağımız bu bölgede de ciddi anlamda bir krom rezervi tespit ettik. Bu yer altı zenginliklerini öncelikle Elazığ ekonomisine sonrasında ülke ekonomisine katma gayretiyle burada bulunmaktayız. Şu an projelerimiz ve yatırımlarımız hazır. 2019 ikinci yarısı itibariyle çalışmalara başlayacağız. Hızlı bir şekilde yeni bir istihdam sahası yeni bir değer katmaya çalışacağız.” dedi.

Elazığ’da 12 bin hektarlık bir alanda madencilik faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Krom İşletmeleri Müdürü Sami Tolan, “Bu alanın yarısı bakır, diğer yarısı ise krom ihtiva ediyor. Krom olan bölgemizde yaptığımız sondaj çalışma verileri oldukça olumlu geldi. Sondajlarımıza bu yıl da devam edeceğiz.  Maden ilçesi Örtülü köyü sınırlarında 54 bin ton/ay, yılda 648 bin kapasiteli krom konsantre tesisi kuracağız. Buradan yıllık 83 bin ton konsantre krom elde etmeyi düşünüyoruz.” sözlerini sarfetti.

Türkiye genelinde şirketlerine ait 22 adet maden ruhsatı olduğunu belirten Tolan, “Bu ruhsatların hepsi işletme ya da işletme talepli ruhsatlar. Ruhsat alanında yaptığımız çalışmalar oldukça olumlu geçti. Bu anlamda da şirket olarak 125 bin ton/yıl ve 300 bin ton/yıl kapasiteli iki ayrı ferrokrom tesisi projesi hazırladık. 125 bin ton kapasite Çinlilerle, 300 bin ton kapasiteli tesisi ise Finlandiyalılar ile yapmayı planlıyoruz. Bu da yılda 700 bin ton ham madde işlemek demektir. Türkiye kaynaklarının ülkede kalması ve ham madde olarak satılmaması bizim için çok önemli. Burada ülkeye ciddi bir katma değer sağlayacağız. Elazığ’da amacımız 300 bin tonluk projeyi gerçekleştirmek. Allah nasip eder projemiz bittiğinde ocaklarda çalışacak personellerle birlikte 4 bin kişiye istihdam sağlayacağız. 30 yıl sonunda ülke ekonomisine 13 buçuk milyar dolar katma değer yaratacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTMSF Başkanı Gülal: “Kısa Vadede Koza Altın’da Satış Söz Konusu Değil”
Sonraki İçerikMTA; Kamu-Özel İşbirliği ile Maden Aramacılığı için Çağrı Yayınladı