Yılın ilk üç ayında ülkemizden gerçekleştirilen maden ihracatı yüzde 3,1 düşerken bu süreçte Çin’e gerçekleşen ihracat da yüzde 6,6 azaldı. Ülkeler bazında bakıldığında ise ilk üç ayda en çok maden ihracatı yapılan ülkelerin birinci sırasında 252 milyon 199 bin dolar ile Çin olurken, ikinci sırada 84 milyon 263 bin dolar ile ABD, üçüncü sırada ise 51 milyon 899 bin dolar ile Belçika yer aldı.
İlk üç ayda ülkemizden gerçekleştirilen ürün bazında ihracat rakamlarını incelediğimizde ise geçen yılın aynı dönemine göre demir cevheri ihracatı yüzde 88 artış gösterirken, bakır cevheri ihracatı yüzde 82, alüminyum cevheri ihracatı yüzde 31, kurşun cevheri ihracatı yüzde 37 yükseldi. Bu süreçte nikel cevheri ihracatı yüzde yüz düşerek sıfırlanırken çinko cevheri ihracatı yüzde 46, krom cevheri ihracatı ise yüzde 59 azaldı.
Ege Bölgesi’nden Çin’e yapılan ihracat ise ilk üç ayda yüzde 39,1 artış yaşanırken ihracat büyüklüğü 65,8 milyon dolar oldu. Bölgeden yapılan ihracatın büyük bir kısmını madencilik sektörü gerçekleştirirken bu ihracatta başı metalik cevherlerin ihracatı çekti.
Ege İhracatçı Birlikleri’ne (EİB) kayıtlı maden ve metal ihracatçıları ise korana virüsün en fazla görüldüğü ülkeler olan Çin, ABD, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelere ihracatlarını bu süreçte arttırmayı başardı. Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre ilk üç ayda Ege’den gerçekleştirilen maden ve metal ihracatı İtalya’ya yüzde 3,9, İspanya’ya yüzde 6,9, İngiltere’ye yüzde 10,3, Fransa’ya yüzde 7,4, ABD’ye yüzde 5,1, Almanya’ya yüzde 24,9 artarken toplam metalik maden ihracatı ilk 3 ayda yüzde 12 artarak 193,1 milyon dolardan, 216,9 milyon dolara çıktı.
Bu süreçte Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatta değer bazında demir cevherleri yüzde 64, alüminyum cevherleri yüzde 486, çinko cevherleri yüzde 229, krom cevherleri yüzde 103 artış gösterdi. Ege’deki önemli ihracat kalemlerinden feldspatta da yüzde 8 artış meydana geldi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada artışların daha çok metalik maden cevherlerinden kaynaklandığını dile getirerek, “Çin’de 12’nci aydaki tatilden dolayı yılın iki ayında ihracat her sene yoğunlaşır. Bu sene metalik maden ihracatında ciddi bir artış oldu. Bu ihracatlar da genelde yüksek miktarlı yapıldığından o dönemdeki verilere olumlu yansır. Örneğin bir gemideki ürünlerin değeri 25-30 milyon doları bulabiliyor. Bazen ani konjonktürel gelişmeler bir ürün grubunda hızlı bir artış yaratabiliyor. Fakat son yıllarda ihracat artışını sürükleyen doğaltaş da büyük sıkıntı var. Birkaç tane süren projenin dışında Çin’e blok ihracatımız olmadı. Son günlerde ufak tefek ihracatlar var ama bunlar henüz umutlandıracak boyutta değil.” şeklinde konuştu.
Doğaltaş sektörünün şaşkın bir durumda olduğunu vurgulayan Kaya, “Süreç uzarsa çok ciddi kayıplar vermenin kaygısını taşıyoruz. Devlet stok finansmanı desteği açıkladı ama şu ana kadar buna ulaşabilen bir arkadaşımız olmadı. Pek çok firma çeklerini tahsil edemiyor. Irak, İsrail, Suudi Arabistan gibi ciddi pazarlarımızda kapılar kilitlendi. Yüzde 5-10 küçülmelere alışığız ama yüzde 100 küçülmeden etkilenmeyecek sektör ya da işletme olamaz. Buna kimi 3 ay, kimi 5 ay dayanır fakat günlük yaşayan firmalar vardı, onlar çok büyük sıkıntıda.” dedi.