Ülkemizde gerçekleştirilen en yeni ve en modern maden yatırımlarından birisi olan Gökırmak Bakır Madeni’nin sahibi olan Acacia Maden İşletmeleri şirketinin Genel Müdürü Zeki Sayılır ile şirketin bakır üretimi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Şirketin kuruluşu hakkında bilgiler veren Sayılır, “Akfen Holding, İlbak Madencilik ve İzbir Maden AŞ’nin ortaklığında faaliyetlerini yürüten Acacia Maden İşletmeleri 2007 yılında kurulmuştur. Şirketimiz, arama, inşaat ve işletme öncesi madencilik faaliyetlerini tamamlayarak 2019 yılı ilk çeyreğinde Kastamonu ilinin Hanönü ilçesi sınırlarında bulunan Gökırmak Bakır Madeni’nden bakır konsantresi üretimine başlamıştır. Şirketimizin bölgede toplamda 14.000 hektar alana sahip 6 adet IV. grup maden işletme ruhsatı bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Gökırmak Bakır Madeni’ni işletmeye almak için %50’si yabancı bankaların oluşturduğu konsorsiyumdan proje finansmanı marifetiyle olmak üzere 300 milyon dolar yatırım harcaması yapıldığını aktaran Sayılır, buna ek olarak da madenin üretime alındığı günden beri 1 milyar TL’nin üzerinde de ilave yatırım yaptıklarını söyledi.

Şirketin, 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 7 milyon ton bakır cevheri ürettiğini belirten Sayılır, açık ocaktan üretilen cevheri zenginleştirme tesisinde işleyerek yaklaşık 82,5 bin ton bakır metal içeriğine sahip 393 bin ton bakır konsantresi üretildiğini ve ihracatının gerçekleştirildiğini vurguladı.

2023 yılında inşaatı ve devreye alma çalışmaları devam eden ilave konsantre yoğunlaştırıcı (tikiner) ve filtre pres yatırımları sayesinde ilk çeyrek sonrasında tesis kapasitesinin %20 artırılarak saatte 260 ton tüvenan cevher besleme seviyelerine çıkaracaklarını söyleyen Sayılır, bu yatırımla 32 bin bakır metal içeriğine sahip konsantre üreteceklerini ifade etti.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 109. sayı 102-108. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikŞişecam Tarsus’ta Yeni Kum Hazırlama Tesisi Kuracak
Sonraki İçerik‘Geleceğin Cevherleri’ne Madencilerden İstihdam Desteği