Yerli otomobili yapacak 5 kuruluş arasında yer alan Zorlu Holding, Çinli GSR Capital ile batarya teknolojisi konusunda stratejik bir ön anlaşmaya imza attı. Anlaşma imza töreninde GSR Capital ile yapılan iki farklı ortaklık çerçevesinde, 2023 yılına kadar toplam 4,5 milyar dolarlık yatırım yapılacağı açıklandı. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül’ün açıklamasına göre anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilecek yatırımlarla uzun vadede Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar tutarında yüksek katma değerli ihracat geliri ve 4 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Yatırımı 2018’de başlayacak ve 2023’te tamamlanarak devreye alınacak, 25 bin megavat (MW) kapasiteli batarya fabrikasıyla ise 500 bin adet elektrikli araca batarya sağlanması öngörülüyor.

Anlaşmalar çerçevesinde GSR Capital öncelikle Zorlu Holding’e ait Meta Nikel Kobalt Madencilik şirketine yüzde 50 ortak olacak. Avrupa ve Türkiye’nin ilk nikel-kobalt işletme tesisi Meta Nikel’de 10 bin ton olan mevcut kapasite, yapılacak yatırımlarla 4 kat artırarak 40 bin tona çıkarılacak. Şu anda Gördes’te konsantre nikel üreten Meta Nikel, yapılacak sülfat yatırımı ile de pillerde kullanılan nikel sülfat ve kobalt sülfat üretimine başlayacak. Ayrıca Gördes’te, nikel üretim proseslerinde kullanılmak üzere ithal edilen sülfürik asidi de üretmek için yeni tesis yatırımı olacak. Eskişehir’de 20 bin tonluk nikel sülfat ve kobalt sülfat tesisi kurulacak. Meta Nikel şirketinin kapasitesi 4 katına çıkarken, üretilen nikelin katma değeri artacak. Bu iki yatırımın değeri 2 milyar doları bulacak.

Ayrıca GSR Capital, Vestel ile elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik 25 bin MW potansiyel kapasiteye sahip olması hedeflenen bir mega batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracak. Tesis Manisa’da ortalama 300 bin metrekarelik alanda kurulacak. 2,5 milyar dolarlık yatırımla 2023 yılında tesisin tamamlanarak aktif olması hedeflenirken 2 bin 500 kişi de istihdam edilecek. Böylece telefonlar ile başlayan şimdi elektrikli otomobillerde ve enerjinin depolanmasında da kullanılan pil yatırımı ile Türkiye’de ekonomik büyümeye katkı sağlanacak. Meta Nikel de mevcut haliyle 1 milyar dolara ara mamul ihraç edecekken bunu katma değerli bir ürün haline getirip 6 milyar dolarlık ihracat yapmış olacak.

Yapılan diğer açıklamalara göre kurulacak tesislerin yanı sıra teknolojinin gelişmesini sağlayacak Ar-Ge için de işbirliği yapıldı. Hem Çin’de hem de Türkiye’de ortak Ar-Ge merkezleri kurulacak. Bu Ar-Ge merkezi de bin kişilik istihdam yaratacak. Avrupa ve yakın pazardaki en büyük pil üretim ve Ar-Ge merkezi haline gelmek en büyük hedef.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKömür Üreticileri ve Enerji Sektörü, Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarında buluşacak
Sonraki İçerik2017’de 21 Ton Altın Ürettik