Demir cevheri yer kabuğunda en çok bulunan ve tüm metaller içinde en çok kullanılan element olup, sanayinin gelişimi açısından geçmişten bugüne kadar en önemli metal olmuştur. Gelişen teknoloji içinde demir çelik endüstrisi çok önemli yere sahiptir. Bir ülkenin demir-çelik üretimi ve tüketimi o ülkenin ekonomik gücüyle ve gelişmişliği ile yakından ilgilidir. Demir-çelik sanayinde gözlenen gelişmeler ile kalkınma süreci arasındaki yakın ilişkinin sebebi, demir-çelik ürünlerinin tüm endüstriyel dallara girdi vermesinden kaynaklanmaktadır.

Dünyada yaklaşık elli ülkede demir cevheri üretimi yapılmaktadır. Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini gerçekleştirmektedir. Bu önemli metalin çıkarıldığı madenler de genellikle devasa işletmeler olarak dikkat çekmektedir.

GlobalData’nın madencilik veri tabanına göre, 2021 yılında tüm dünyada en çok demir cevheri üretilen madenlerin sıralaması şu şekilde olmuştur:

1. Serra Norte Madeni

Serra Norte Madeni, Brezilya’da bulunan açık işletme yöntemiyle faaliyet gösteren bir demir madenidir. Vale’nin sahibi olduğu madende 2021 yılında 109,3 milyon ton demir cevheri
üretildi. Maden, 2038 yılına kadar faaliyetini sürdürecek.

2. Yandi Madeni

Avustralya’nın batısında bulunan Yandi Madeni, BHP’ye ait olup, açık işletme yöntemiyle faaliyetini sürdürmektedir. 2021 yılında işletmede 80,7 milyon ton demir cevheri üretimi gerçekleştirilirken madeninin ömrü 2023 yılının sonuna kadar devam edecek.

Listenin tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 108. sayı 104-106. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikOdaklanmış Katmanlarla Değer Zincirini Destekleme
Sonraki İçerikGRAS ile MTA Company Limited Arasında Anlaşma İmzalandı