Ağustos 2024’te Balıkesir’de bulunan Gediktepe Madeni’ni satın alan ACG Metals şirketi 2024 yılı kapsamında hissedarlarına bir değerlendirmede bulundu.
Açık ocak polimetalik bir maden olan Gediktepe’de, halihazırda oksit altın ve gümüş üretimi yapıldığını ve bakır ile çinko açısından zengin bir sülfit yatağına sahip olunduğunu belirten şirket, madeni Lidya Madencilik’ten satın alarak büyüme stratejisi için bir sıçrama şansı yakalandığını aktardı.
Mevcut durumda altın ve gümüş üretiminden sağlanan nakit akışının, on yılı aşkın çalışmalarla teknik riskleri azaltılmış ve izinleri tam bir bakır projesine sahip olmasının Gediktepe madeninin temel avantajları olduğunu aktaran şirket mevcut yol, enerji, atık depolama ve su yönetimi altyapısıyla geliştirme risklerini ve sermaye harcamalarını da önemli ölçüde düşürdüğünü belirtti.
ACG, satın alımın ardından, Türkiye’nin en büyük inşaat ve endüstriyel hizmet gruplarından GAP İnşaat AŞ ile 146 milyon dolarlık sabit fiyatlı bir anahtar teslim sözleşme imzaladı. Sözleşme, Gediktepe sülfit flotasyon devresinin tasarımı, tedariki, inşaatı, kurulumu ve devreye alınmasını kapsıyor.
Gediktepe genişlemesini finanse etmek ve satın alımla ilgili borcu yeniden yapılandırmak için ACG, Aralık 2024’te 200 milyon dolarlık Nordic tip teminatlı tahvil ihracı gerçekleştirdi. Türkiye’deki bir maden varlığına bağlı ilk Nordic tarzı tahvil olan bu ihraç, Avrupa ve dünya genelindeki kurumsal sabit gelir fonlarından büyük ilgi gördü. Ocak 2025’te tahvil yerleşimi tamamlandı ve inşaat aşaması başladı.
2024 yılında Gediktepe Madeni’nde, önceki yıla oranla %18 artış ile 801.600 ton cevher işlendi. Bu artış, stoklanan oksitli cevherin stratejik kullanımı ve tesis kullanılabilirliğinin iyileştirilmesiyle sağlandı.
Ortalama işlenen cevher tenöründe de iyileşme sağlandı. Altın tenörü %11 artarak 2,53 g/t’ye, gümüş tenörü ise %24 artarak 71,8 g/t’ye ulaştı. Bu iyileşme, 2024’ün üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde daha yüksek tenörlü bölgelere odaklanılmasıyla sağlandı.
Yıl boyunca toplam nihai üretim, 46.993 ons altın ve 709.380 ons gümüşten oluşan 55.374 ons altın eşdeğeri (AuEq) olarak gerçekleşti. Bu da bir önceki yıla göre %49’luk bir artış ortaya koydu.
ACG, güçlü nakit akışı, yerel iş birlikleri ve uluslararası sermaye erişimiyle 2026’da bakır üretimine doğru emin adımlarla ilerliyor.