Dünyadaki metal alüminyum üretiminin %99’u boksit cevherinden gerçekleştirilmektedir. Dünya üzerinde yaygın olarak tropikal veya subtropikal bölgelerde bulunan boksit cevheri böhmit, gibsit, korund ve diyasporit gibi minerallerden oluşmaktadır. Genelde heterojen bir karışım şeklinde ve amorf yapıda olan boksit oolitik, masif, toprağımsı ve kil gibi bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak demir oksit, silisyum oksit ve titanyum oksit ile birlikte bulunur ve çok farklı minör ve iz bileşenleri de içermektedir. İçeriğindeki demir miktarına göre rengi beyaz, sarı, yeşil, gri, kırmızı veya kahverengi olabilir.

Dünya boksit üretiminin yaklaşık yüzde 70‘i, Bayer kimyasal işlemiyle alüminaya rafine edilir. Elde edilen alümina daha sonra Hall–Héroult elektrolitik prosesi ile saf alüminyum metale dönüştürülür. Bunun dışında üretilen boksit cevheri ayrıca, kalitelerine göre metalürji, çimento ve gübre sanayilerinde kullanılmaktadır.

1 ton alüminyum metali üretimi için ihtiyaç duyulan 4 ton boksit cevherinin, dünya üzerinde 55 ila 75 milyar metrik ton rezervi olduğu tahmin edilmektedir. Fakat şu an Dünya işletilebilir boksit cevheri rezervi toplam 30,4 milyar ton civarındadır.

Dünyanın en büyük boksit rezervlerinin bulunduğu Afrika kıtasında, ağırlıklı olarak Gine, Gana ve Mozambik’te önemli rezervler vardır. Dünya’da ve Afrika’da rezerv bakımından birinci sırada olan Gine Cumhuriyeti toplam 30,4 milyar tonluk dünya rezervinin %24,7’sine sahiptir. Kıtadaki en büyük boksit üreticisi konumundadır. Afrika kıtasının en önemli boksit üreticisi ve ihracatçısı olan ülkeler aşağıda verilmektedir:

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 104. sayı 74. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSürdürülebilir Madenciliğin Olanaklılığı Üzerine
Sonraki İçerikFatih Dönmez, Eti Maden İşletmeleri Bandırma Tesisini Ziyaret Etti