Seher Elmacı
YILMADEN HOLDING
CBS / Veritabanı Uzmanı
Günümüzdeki madencilik sektöründen bahsederken, dünden bugüne nasıl evirildiği ve hangi ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendiğine biraz değinmek gerekir. Madencilik insanoğlunun ilk mesleklerinden biridir ve ilk çağlarda insanlar ihtiyaçlarını karşılamak üzere yüzey madenciliği yaptılar. Zamanla gelişen teknoloji, yeni elementlerin keşfine ve ihtiyaçlarımızın değişmesine yol açtı. Bu durum bizleri yeni keşiflere iterek, yapılan yüzey madenciliği yerini derin madenciliğe bırakması ile sonuçlandı. Beraberinde de yeni çözümler ve yeni teknolojilerin kazanımı gerçekleşti.
Bu kazanımların en büyük paydalarından biri de dijital dönüşümdür. Dijital dönüşümün artması ile birlikte, günümüzde birbirini tamamlayan ve geçmişe göre çok daha fazla veri üreten operasyonlar (Arama, maden planlama, üretim, process, metalürji gibi…) birbirleri ile iç içe çalışıp, veri güvenirliliğini ve entegre çalışma verimliliğini arttırmaya başladı. Veri analizleri, mobil uygulamalar ve otomasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş madenler, önemli verimlilik kazanımlar elde etmeye başladı.
Daha az veriyi kendi içinde kullanacak sistemlerde basit yazılımlar, sıradan tablolar, haritalar vs. yeterli olurken, bu karmaşık sistemde verinin saklanması, yayımlanması ve kullanılması bir bütün olarak düşünülmesi gereken bir süreç haline dönüştü. Bu bütünlüğü sağlamak için artık iki ve üç boyutlu çalışılabilen, analitik işlemler yapabilen programlara, hata payı çok düşük olan GPS ve takip sistemlerine, insanlı ve insansız çalışabilen akıllı makinelere erişmek eskiye göre çok daha kolay bir hal aldı.
Veri kalitesinin ve kullanılabilirliğinin ve veri işleme kapasitesinin artması ile yeni analiz yöntemlerinin geliştirilmesi ve bağlantı (connectivity) teknolojisinin gelişmesi, dijital sürecin yaygınlaşmasında önemli rol aldı.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 94. sayı 110. sayfadadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.