Copyright by Anagold Madencilik

Ülkemizde faaliyetlerini sürdüren Alacer Gold, ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’ninde 2020 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bir rapor yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan raporda öne çıkan bilgiler şu şekilde oldu:

Çöpler projesinde yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen altın üretimi şirketin 2020 hedeflerini karşılayarak 87.863 ons olarak gerçekleşti. Gerçekleştirilen bu üretimin 62.800 onsunun sülfit tesisinden 25.063 onsunun ise oksit tesisinden gerçekleştirildiği kaydedildi.

2020 yılının ilk çeyreğinde Çöpler Altın Madeni’nde 2 milyonuncu ons altın üreminin gerçekleştirildiğine dikkat çeken şirket, madende Covid-19 pandemisinin dolaylı olarak hissedildiğini ancak 30 Mart itibari ile faaliyetlerin devam ettiğini duyurdu. Alacer, madencilik faaliyetlerinde, lojistik çalışmalarında, arz zinciri ve finansal konumda herhangi olumsuz bir durumdan etkilenilmediğini vurguladı.

İşletmede kayıp zamanlı iş kazası yaşanmadan 2,7 milyon insan/saatin geride bırakıldığı vurgulanırken 31 Mart tarihi itibari ile madendeki iş kazası sıklık oranı ise 2,69 olarak bildirildi.

İşletmede yer alan “Otoklav 2”nin Mart ayında ilk kez planlı bir şekilde durdurulduğu ve iç denetim gerçekleştirildiğini aktaran Alacer Gold, ekipmanın oldukça iyi durumda olduğunu belirtti.  Şirket, “Otoklav 1” için Haziran ayında yapılması hedeflenen planlı durdurmanın 2020’nin ileriki dönemlerine ya da 2021 yılına ertelenmesi yönünde değerlendirmelerin sürdürüldüğünü ifade etti.

Alacer’in yayınladığı ilk çeyrek raporunda, Çöpler Madeni’nin performans verilerine ek olarak, şirketin ülkemizde gerçekleştirdiği arama ve geliştirme çalışmaları hakkında bilgiler de yer aldı. Bu bilgiler arasında dikkat çekenler ise şu şekilde oldu:

Şirket, Çöpler Sahası ve çevresindeki 10 aktif sondaj makinesi ile madene yakın arama hedeflerinin geliştirilmesini hızlandırdığını belirterek, önümüzdeki yıllarda mevcut Çöpler oksit rezervlerine ek olarak oksitli altın üretiminin iyileştirilmesi ve genişletilmesine odaklanmaya devam edileceğini vurguladı.

Alacer Gold, Belirlenmiş maden kaynağı yaklaşık 817.000 ons altın (15,86 milyon ton içerisinde 1,60 g t Altın içeriği) ve Potansiyel maden kaynağı yaklaşık 594.000 ons altın (8,8 milyon ton içerisinde 2,10 g/t Altın içeriği) olan Ardıç Sahası’nda yılın ilk çeyreğinde sondaj çalışmalarının tekrar başladığını aktardı.

Güncellenmiş bir Çöpler Sahası teknik raporunu, 2020’nin ikinci yarısında yayınlamayı planladıklarını aktaran Alacer, yayınlanacak bu teknik raporda Ardıç Projesi’nin ön geliştirme planları, Çöpler Sülfür Tesisi’nin güncel performans beklentileri, önerilen bir ek flotasyon devresi ve Çöpler’de atık depolama alanı genişletme ve kaynak dönüştürme projeleri hakkında bilgilerin yer alacağının altını çizdi.

Şirket önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak inşa edilecek ve yaklaşık 5 yıllık ek oksit işleme kapasitesi sağlayacak yaklaşık 25 milyon ton kapasiteli Çöpler yığın liçi alanı genişleme projesindeki engellerin ortadan kalktığının bilgisini de verdi.

Şirket tarafından Mavi Altın Porfiri Kuşağı’nda gerçekleştirilen sondajların sonuçlarının olumlu olduğu açıklanırken sonuçların Mavidere, Fındıklı ve Aslantepe’deki bakır ve altın mineralizasyonunun bilinen boyutunu doğruladığı ve genişlettiği vurgulandı.

Türkiye genelinde pek çok ileriye dönük arama hedefini aktif olarak araştırmaya devam ettiğinin de altını çizerken şirket, Karadeniz bölgesindeki Bakırtepe bakır arama projesinde ilk sondaj sonuçlarının 22 Nisan 2020 tarihinde yayınlandığını ve sondaj yapılan sekiz delikten yedisinde yüzeye yakın yüksek tenörlü sülfitli bakır mineralizasyonu kesildiğinin bilgisini verdi.

Alacer Gold Başkan ve CEO’su Rod Antal, 1 Ocak – 31 Mart aralığını kapsayan ilk çeyrek sonuçları ile ilgili şu yorumlarda bulundu: “İşletmelerimiz ons başına 700 dolarlık maliyet (AISC) ve 88.000 onsluk konsolide üretimle 47 milyon dolarlık faizsiz serbest nakit akışı (unlevered free cash flow) yaratarak net borcumuzu çeyrek sonunda 25 milyon doların altına düşürdü ve yıla bir güçlü başlangıç ​​yaptı.

“Otoklav 2″nin ilk planlı duruşu Mart ayında başarıyla tamamlandı ve otoklavın mükemmel durumda olduğu görüldü. Sonuç olarak, “otoklav 1″in planlı duruşunu bu yılın sonlarına veya gelecek yılın başlarına ertelemeyi düşünüyoruz.

Covid-19 küresel zorluklar sunarken, işimiz üzerindeki potansiyel etkileri önlemek için erkenden hazırlanmaya başladık. Hazırlığımızın bir sonucu olarak, Covid-19 salgınını bugüne kadar yaptığımız operasyonlar, lojistik veya finansal konumlarımız üzerinde önemli bir etkisi olmadan yönetebildik. Bu durum aynı zamanda bu yılki üretim ve maliyet hedeflerimizi korumamıza izin verdi.

Şirketimizin gelişimi açısından baktığımızda ise önümüzdeki 10 yılda yıllık 300-400 bin ons üretim hedefimize paralel olarak ilerlemeye devam ediyoruz ve bu yılın sonunda yayınlanması beklenen Çöpler Teknik Raporu üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTÜMMER Covid-19 Salgınının Sektöre Etkilerini Değerlendirdi
Sonraki İçerikİMİB Başkanı Aydın Dinçer Gündemi Değerlendirirken Yapılan Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi