Ülkemizde faaliyetlerini sürdüren Alacer Gold, ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’ninde 2020 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiği faaliyetleri içeren bir rapor yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan raporda öne çıkan bilgiler şu şekilde oldu:

Yayınlanan rapora göre 30 Haziran tarihi itibari ile sona eren yılın ilk altı aylık döneminde Çöpler projesindeki toplam altın üretiminin 2020 hedeflerini karşılayarak 167.212 ons olarak gerçekleştiğini belirten şirket, gerçekleştirilen bu üretimin 120.481 onsunun sülfit tesisinden 46.731 onsunun ise oksit tesisinden gerçekleştirildiğini kaydetti. 1 Nisan – 30 Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrekte gerçekleştirilen üretim ise 79.349 ons olarak kayıtlara geçerken bu üretimin 21.668 onsu oksit tesisinden, 57.681 onsu ise sülfit tesisinden gerçekleştirildi. 2020 yılının ikinci çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %20, 30 Haziran tarihinde sona eren ilk altı aylık dönemde ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla %11 daha az üretim gerçekleştirdiklerini belirten Alacer Gold, bu düşüşün maden planları dahilinde olduğunu vurguladı.

Şirket işletmede kayıp zamanlı iş kazası yaşanmadan 3,9 milyon insan/saatin ve 309 günün geride bırakıldığına ise ayrıca dikkat çekti.

İşletmede yer alan “Otoklav 2”nin Mart ayında ilk kez planlı bir şekilde durdurulduğu ve gerçekleştirilen iç denetim sonucu ekipmanın oldukça iyi durumda olduğunun görülmesi üzerine “Otoklav 1” için Haziran ayında yapılması hedeflenen planlı durdurmanın ileri bir tarihe ertelendiğini belirten şirket raporun yayınlanma tarihine kadar geçen süreçte otoklavların faaliyet zamanın %93 ile yüksek seviyede seyrettiğini kaydetti

Yılın ikinci çeyreğinde faaliyetlerin kesintisiz devam ettiği belirtilirken Covid-19 kaynaklı kısıtlamaların ve kalan kaynakların Covid-19 sürecini yönetmek için yönlendirilmesinin yanında iyileştirme çalışmalarının gecikmesinin işletmenin performansı üzerinde bazı etkileri olduğunu belirten Alacer Gold önlem amacı ile belirli bir yaşın üzerinde olan ve sağlık sorunları bulunan personelin eve gönderilmesi sonucu maden operatörlerinin sayısının azalmasının madencilik faaliyetleri üzerinde etkisi olduğunu belirtti. Şirket, yaşanan bu durumun cevher kaynaklarını çeşitlendirmek amacı ile gözden geçirilmiş bir maden planı benimseme kararına alınmasına katkıda bulunun altını çizdi.

Geride bıraktığımız Mayıs ayında Alacer Gold ve SSR Mining şirketlerinin nakit akışı odaklı, çeşitlendirilmiş bir altın üreticisi ortaya çıkarmak amacı ile birleşme gerçekleştiği hatırlatan şirket birleşme sonucu ortaya çıkacak olan oluşumun faaliyetlerine SSR Mining adı altında devam edeceği ve oluşumun Başkan ve CEO’su Rod Antal, Yönetim Kurulu Başkanı’nın ise Michael Anglin olacağı ifade etti.  Şirket oluşumun merkezinin ABD’nin Colarado eyaletinde bulunan Denver şehrine yer alacağını aynı zamanda Kanada’nın British Columbia eyaletinin Vancouver şehrinde de bir ofisleri bulunacağını belirtti.

Şirket, Çöpler Sahası ve çevresindeki 15 aktif sondaj makinesi ile madene yakın arama hedeflerinin geliştirilmesini hızlandırdığını belirterek, önümüzdeki yıllarda mevcut Çöpler oksit rezervlerine ek olarak oksitli altın üretiminin iyileştirilmesi ve genişletilmesine odaklanmaya devam edileceğini vurguladı.

Alacer Gold, Belirlenmiş (Indicated)maden kaynağı yaklaşık 817.000 ons altın (15,86 milyon ton içerisinde 1,60 g t Altın içeriği) ve Potansiyel (Inferred)maden kaynağı yaklaşık 594.000 ons altın (8,8 milyon ton içerisinde 2,10 g/t Altın içeriği) olan Ardıç Sahası’nda yılın ikinci çeyreğinde sondaj çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Güncellenmiş bir Çöpler Sahası teknik raporunu, 2020 yılının ikinci yarısında yayınlamayı planladıklarını aktaran Alacer, yayınlanacak bu teknik raporda Ardıç Projesi’nin ön geliştirme planları, Çöpler Sülfür Tesisi’nin güncel performans beklentileri, önerilen bir ek flotasyon devresi ve Çöpler’de atık depolama alanı genişletme ve kaynak dönüştürme projeleri hakkında bilgilerin yer alacağını belirtti.

Şirket önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak inşa edilecek ve yaklaşık 5 yıllık ek oksit işleme kapasitesi sağlayacak yaklaşık 25 milyon ton kapasiteli Çöpler yığın liçi alanı genişleme projesindeki engellerin ortadan kalktığının bilgisini verirken bu kapsamda yığın liçi alanı genişleme projesinin ilk aşamasının tamamlandığını ve kullanılabilir olduğunu kaydetti. Detaylı mühendislik ve izin süreçlerinin paralel olarak sürdürüldüğünü belirten şirket ilk aşamanın tamamlanmasının nihai şartlarla yığın liçi alanına 6 milyon tonluk ek kapasite sağlayacağını vurguladı.

Şirket ayrıca Türkiye genelinde pek çok ileriye dönük arama hedefini aktif olarak araştırmaya devam ettiklerini de not etti.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikOYAK, Malatya Hekimhan’da 750 Milyon Dolarlık Peletleme Tesis Yatırımı Gerçekleştirecek
Sonraki İçerikPark Elektrik, CTC Enerji ile Yapılan Rödovans Sözleşmesinin Tadil Edildiğini Duyurdu