OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu), son dört yılda gerçekleştirdikleriyle birlikte önümüzdeki üç yılda 5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçireceğini duyurdu. OYAK’ın Malatya Hekimhan’da yer alan demir madeni işletmesinde 750 milyon dolara kurulacak peletleme tesisi yatırımlarıyla 350 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Türkiye Gazetesi’nde Önder Çelik imzalı habere göre son dört yılda konsolide net varlıklarını yüzde 129 artırarak 118,3 milyar TL’ye yükselten OYAK, 4,9 milyar dolarlık ihracat ve hayata geçirdiği projelerle Türkiye ekonomisine katkı sunarken maden, metalürji, çimento beton kâğıt, otomotiv lojistik, finans, hizmet, kimya, enerji, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki 100’den fazla grup şirketi ile 23 ülkede faaliyet gösteriyor.

OYAK’ın yakın zamanda hayata geçen yatırımlarını ve gelecek hedeflerini paylaşan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, son dört yılda gerçekleşen ve gelecek üç yılda sonuçlanacak yatırımların 5 milyar doları aşacağını belirtirken pandemi sonrasında Türkiye’nin önünde büyük fırsatların bulunabileceğine işaret etti. Erdem sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2019’da bütün güçlüklere rağmen son derece başarılı bir grafik çizdik. Türkiye’nin toplam ihracatının %2,7’sini gerçekleştirdik. 2020 planlarımızda geriye doğru sapma yok. Önümüzdeki dönemde hem mevcut faaliyet alanlarımızda hem de adım atacağımız yeni alanlarda yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ülkeye yabancı sermaye girişini artırma ve yerli üretimi güçlendirme doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.”

OYAK, Avrupa’nın önde gelen çimento gruplarından Portekizli CIMPOR’un Portekiz ve Cape Verde operasyonlarını bünyesine katarak 21,5 milyon ton/yıl olan kapasitesini 32,6 milyon tona çıkartırken bu yıl ise halka açık beş şirketini OYAK Çimento Fabrikaları AŞ adı altında birleştirerek, iç pazardaki liderliğini pekiştirdi. Hedefini beş yılda dünyadaki ilk beş oyuncudan biri olmak olarak belirleyen OYAK Çimento, Batı Afrika’daki Fildişi Sahili’nde ve Kamerun’a yatırımlarına devam ediyor.

OYAK, dışa bağımlılığın azaltılmasına dönük bir diğer büyük yatırımını ise Türkiye’nin 6,2 milyon ton pelet ihtiyacının üç milyon tonunu tek başına karşılayan Malatya Hekimhan’a yapmayı planlarken 55 ayda tamamlanması hedeflenen Hekimhan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’yle dışa bağımlılığı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyor. 750 milyon dolarlık yatırımın, Japon JFE Steel ortaklığıyla gerçekleşmesi de şirket tarafından verilen bilgiler arasında.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerik13 Yeni İsim UMREK Yetkin Kişi Sertifikası Almaya Hak Kazandı
Sonraki İçerikAlacer Gold 2020 Yılının İlk Yarısında 167.212 Ons Altın Üretimi Gerçekleştirdi