Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) 2020 Yılı Yerel Kalkınma Fırsatları Fizibilite Destek Programı’na sunulan “Ferrokrom Yatırımına Yönelik Fizibilite Desteği Projesi”, ÇKA tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Destek sözleşmesi, Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen imza töreni ile ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, ATO Genel Sekreteri Birol Yarman ve ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu tarafından imzalandı.

Proje kapsamında, Ceyhan-Yumurtalık’ta 200.000 ton/yıl kapasiteli bir Ferrokrom (FeCr) tesisi kurulmasına yönelik fizibilite raporu hazırlanacak. Hazırlanacak rapor doğrultusunda bölgenin yatırıma elverişli çıkması halinde; yatırımcı bulunmasına yönelik çalışmaların takipçisi olunacak.

Proje sonunda çıkan fizibilite raporu, Adana’daki ilgili kurum/kuruluşlar ile yurtiçi/yurtdışı yatırımcılarla paylaşılacak ve böyle bir yatırımın Adana’ya katkıları anlatılacak.

Projenin Önemi

İmza töreninde açıklamalarda bulunan ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana’ya katma değer kazandıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ve bu kapsamda Çukurova Kalkınma Ajansı’nın ‘Fizibilite Desteğine’ başvurduklarını dile getirdi. ÇKA tarafından desteklenmek üzere onaylanan “Ferrokrom Yatırımına Yönelik Fizibilite Desteği Projesi” hakkında bilgi veren Başkan Menevşe “İlimize kurulacak bir Ferrokrom tesisi ile ülkemizin doğal kaynağı olan kromit mineralinin, uç ürün olan ferrokroma dönüştürülmesi sonucu yüksek katma değerli ürünün ortaya çıkması sağlanacak ve böylelikle ülke ekonomisine katkı sunulacaktır” dedi.

Kalkınma Hamlesi Başlatacak

Projenin detaylarına değinen Atila Menevşe şunları kaydetti: “Kromit cevherleri, yapılacak bu yatırımla ferrokrom metaline dönüştürülürse, ilave olarak üç kat daha fazla katma değeri bölgede, dolayısı ile ülkemizde kalacaktır. Ferrokrom, bundan sonraki aşama olan paslanmaz çelik sanayinin ham maddesidir. Dolayısı ile Ferrokrom üretiminin çoğalması ile paslanmaz çelik üretiminin de önünü açacaktır. Böylece makine sanayinde komple bir kalkınma hamlesi başlatmış olacaktır.”

Adana’nın sahip olduğu iş gücü, enerji ve coğrafi konum gibi avantajlarıyla yatırıma en elverişli illerden olduğunun altını çizen ATO Başkanı Atila Menevşe, proje sonunda kurulacak olan tesislerin bölgede büyük bir istihdam olanağı yaratacağını kaydetti.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTürk Madencilik Sektörünün Köklü Firması Çiftay İzmir’e Değer Katacak
Sonraki İçerikAltın Üretiminde 2020 Yılı Devlet Hakkı %14’e Ulaştı