Copyright @ A Haber

Zonguldak ve Soma’daki 7 sahada toplam 10 milyon tonluk üretim gerçekleştirilmesi için açılan 7 ihalenin sonuçları belli oldu. İmzaların bu ay içerisinde atılması bekleniyor. Böylece ithalatla karşılanan 30 milyon tonluk kömür ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanması amacıyla başlatılan çalışmaların ilk meyvesi de alınmaya başlanacak.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye’de kömür rezervimizin toplam miktarı son keşiflerle birlikte 18 milyar tona çıktı. 2,5 sene önce bu 15 milyar tondu. Aramalardan sonra bunun üstüne bir 2-3 milyar ton daha rezerv ekledik. Tabii yerin altındaki maden çıkmayınca kimseye faydası yok” diye konuştu.

Dünya Gazetesi’nde yayınlanan habere göre TTK ve TKİ’nin sahalarını özel sektöre ihale ederek, üretim ve istihdamı artırmaya çalıştıklarını dile getiren Dönmez, “Şimdi TTK ve TKİ bizim iki KİT’imiz. TKİ linyit kömürleri işletiyor, TTK ise taşkömürü. Sadece Zonguldak’ta 1,5 milyar tonluk taşkömürü rezervimiz var. Bizim orada kamu özel yıllık üretimimiz ortalama 1 milyon ton. Bu hızla bin 500 yıla bitmez. Geçtiğimiz yıl kanunlarımızda bir iki değişiklik yaptık. Bu değişikliklerle, TTK kendisine verilmiş olan ruhsatların kendisinin işletmediği kısımda kalan bölümlerini, devir ihalesine çıkmak suretiyle üretim ve istihdam artışı hedefliyoruz” dedi.

Yıllık ortalama 30 milyon ton civarında kömür ithalatı yapıldığına dikkat çeken Dönmez, “Bunun 20 milyon tonunu santrallerimiz tüketiyor. Zonguldak’taki kömürümüz aslında bu santrallerimiz için uygun. İthal kömüre dayalı santral kuran firmaların sahipleri ile anlaştık. Garantili anlaşmalarla yerli üretimi teşvik etmiş olduk. 2017 yılında gerçekleşen 5 milyar dolarlık maden ithalatının 4 milyar dolarını kömür oluşturuyor. Kömür zengini bir ülkede, kömür ithal ediyor olmamız doğrusu eleştirilecek bir şey. Bu nedenle adım atmamız gerekiyordu. Sadece kamu eli ile de bunu yapma şansımız yok” dedi.

Altın üretimi konusunda da açıklamalarda bulunan Dönmez, altın üretimini iki kat artırmayı hedeflediklerini belirtirken bu konuda altın madencileriyle görüştüklerini de dile getirdi.

Kaynak yetersizliği nedeniyle projelerin durdurulabileceği yönünde yapılan spekülasyonları da değerlendiren Dönmez konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Şu anda bizim büyük, başladığımız projelerden henüz böyle bir durumda olan yok. Hazine Maliye tarafı ile arkadaşlarımız da görüşüyor. Prensipte şuna anlaştık. Kamu şirketlerimiz yapacaksa, kendi kaynakları varsa yürüyebilirsiniz dediler. Ya da kendi kaynağı değil, dış kaynak kullanabiliyorlarsa, uzun dönemli finansman, yine orada da ilerleme yapılabilir denildi. Bizde o kapsamda şu anda takılan bir şey gözükmüyor.”

Önceki İçerikABB ve Nobel Media Uluslararası Ortaklıklarını Duyurdu
Sonraki İçerikKırgızistan’da ki Chaarat Altın Projesine Türk Eli Değdi