Pandeminin etkilerini doğal taş sektörünün daha önce hissettiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Dünya Gazetesi’ne açıklamalarda bulunurken “İhracatın %40’ını yaptığımız Çin pazarı Aralık ayında kapandı. Diğer sektörler Mart ayına kadar normal giderken biz Ocak ayı başından itibaren krizi yaşamaya başladık. Blok ihracatında tek pazara bağlı olmanın sıkıntılarını gördük.” dedi.
Normalleşmeyle birlikte Eylül ayında ciddi bir artış hacmi kaydedildiğinin altını çizen Kaya, Ekim-Kasım ayında da %15-20’lik bir artış beklediğini vurguladı. Kaya, sektörün bu gelişmeler ışığında yılı %6-7’lik bir kayıpla bitireceğini söyledi. Türkiye madenciliğinin en önemli pazarlarının Çin, AB, ABD ve Ortadoğu ülkelerinin oluşturduğunu dile getiren Kaya, “Ortadoğu’da siparişlerin bekletilmesi, Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkeleriyle yaşadığımız siyasal sıkıntılarla darboğazımız büyüdü. Tüm bunlara rağmen geçtiğimiz Eylül ayında birliğimizin işlenmiş doğal taş ihracatı, 2019 Eylül ayına göre %24 arttı. Birliğimizin ilk 9 aydaki işlenmiş doğal taş ihracatı, birliğimizin toplam doğal taş ihracatının %73’ünü oluşturdu. Eskiden bu rakam yarı yarıyaydı. Türkiye genelinde de benzer bir durum var. Bu sevindirici bir durum.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ise normalleşmeyle birlikte sektörde bir hareketlenme yaşanmış olsa da ihracat rakamlarında düşüşlerin devam ettiğini söyledi. Yılın ilk 9 ayında 1,2 milyar dolar değerinde 4,4 milyar ton mermer-doğal taş ihracatı gerçekleştirildiğini ifade eden Alimoğlu, “2020’nin Ocak-Eylül dönemindeki ihracatımızda 2019’a göre %10 civarında bir düşüş mevcut. Sektör olarak kelimenin tam anlamıyla henüz toparlanabilmiş değiliz. Özellikle blok ihracatımızda %30’ları bulan düşüş hala sürüyor.” dedi. Bu süreçte blok ihraç eden tüm ülkeler için blok pazarının küçüldüğünü belirten Alimoğlu, “Şuan mermer ocaklarımızın çoğu çalışmıyor, üretimler ağırlıklı olarak işlenmiş mermer siparişleri için fabrikalara çalışıyor, açıkçası işlenmiş mermer pazarımızı arttırmak için çabalıyoruz. Haziran ayından bu yana ocak ve fabrikalar kademeli olarak üretime başladı ama çoğu bölgemizde %50-70 arası kapasite ile çalışılıyor, henüz tam kapasiteye ulaşabilmiş değiliz.” açıklamasını yaptı.