Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve üç yıl sürecek olan CEEGS (CO2 Bazlı Elektrotermal Enerji ve Jeolojik Depolama Sistemi) Projesi başladı. Projenin Türkiye yürütücüsü ise Maden Jeologları Derneği (MJD) oldu.
CEEGS Projesi, yenilenebilir enerji depolama, CO2 depolama ve jeotermal ısı ekstraksiyonunu sorunsuz bir şekilde entegre ederek, sürdürülebilir bir geleceğin yolunu açmak üzere oluşturuldu.
Yenilenebilir Enerji Depolama: CEEGS, transkritik CO2 döngüsünün gücünden yararlanarak yenilenebilir enerjinin depolanmasını sağlar. Sistem en son teknolojiyi kullanarak verimliliği en üst düzeye çıkarıyor ve çevresel etkiyi en aza indiriyor.
CO2 Depolama: Karbon emisyon sorununu ele alan CEEGS, CO2‘i jeolojik formasyonlar içerisinde depolama çözümü sunuyor. Karbon nötr çabasına doğru atılan bu adım, gelecek nesiller için daha temiz ve daha yeşil bir gezegen sağlar.
Jeotermal Isı Ekstraksiyonu: CEEGS, jeotermal enerji eldesi için gezegenin doğal ısı rezervuarlarına giriyor, bu yoğun kaynağı kullanarak sadece geleneksel enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir uygulamaları da teşvik ediyor.
Daha önce ENGIE projesinde olduğu gibi CEEGS projesinin koordinatörlüğünü de Maden Jeologları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yonca Yıldırım Çörtenlioğlu üstlendi.
Proje hakkında daha detaylı bilgi için ziyaret edebilirsiniz: https://ceegsproject.eu/