Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) ve Ankara Ticaret Odası (ATO) iş birliğinde organize edilen “Türkiye’de Maden Yatırımlarının Bugünü ve Geleceği Forumu” ATO’da gerçekleştirildi. Madencilik Türkiye dergisinin de davetlisi olduğu forumda ayrıca MASİS tarafından yürütülen “Yeraltı Kömür Madenlerinde Kendiliğinden Yanabilirlik Etüdü ile İSG Uygulamalarının İzlenebilirliğinin Arttırılması” projesinin tanıtımı da yapıldı.

Açılış konuşmalarında söz alan eski bakan ve şu an TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan Cevdet Yılmaz, “Döviz kazandırıcı veya döviz harcamalarını azaltıcı her türlü çalışma bugünkü ortamda bizim için önceliklidir. Bunlar makro ekonomik istikrarımıza katkıda bulunan çalışmalardır.”dedi. Bu yıl Türkiye ekonomisinin çift haneli büyüme rakamına doğru gittiğini ifade eden Yılmaz “Bu çerçevede hükümetimiz yatırımcılara çok daha elverişli bir ortam oluşturmak anlayışı içinde hareket ediyor. Para ve maliye politikalarıyla, yapısal reformlarla ve adalet sistemindeki iyileştirmelerle çok boyutlu bir şekilde yatırım ortamını iyileştirme ve bu iyileşen ekonomik ortam çerçevesinde daha fazla sermayeyi ülkemize cezbetme anlayışıyla hareket etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Sanayinin ihtiyaç duyduğu madenlerde arz güvenliğinin sağlamasının önemine işaret eden Yılmaz, “Dünyanın değişik bölgelerine, mutlaka yatırım yapmalıyız. Madenleri aramalı ve ekonomiye katmalıyız. Bunun da bizim kalkınmamıza önemli katkısı olacaktır.”dedi.

Son dönemlerde altın gibi döviz kazandırıcı alanlarda sağlanan ilerlemeyi takdirle karşıladığını anlatan Yılmaz, “Döviz kazandırıcı veya döviz harcamalarını azaltıcı her türlü çalışma bugünkü ortamda bizim için önceliklidir. Bunlar makro ekonomik istikrarımıza katkıda bulunan çalışmalardır.”ifadelerini kullandı

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da dünyanın, yeşil dönüşümle enerji alanında önemli bir faz değişimi içerisindeyken Türkiye’nin bu değişime kayıtsız kalamayacağını söyledi. Altunyaldız, “Üretimimiz için rekabetçi, sürdürülebilir ve güvenilir enerji temininin sağlanması noktasında milli gelirimizin yüzde 1,2’sini oluşturan madencilik sektörüne de büyük görev düşüyor. Madenler, özellikle savunma sanayii, otomotiv gibi sektörlerdeki kullanım alanı dikkate alındığında, gelecek dönemde cari açığın azaltılması hedefinde stratejik bir rol oynayacak. Yerli kaynaklarımızı hassasiyetle kullanarak çevreye duyarlı tesislerin kurulması, mevcut tesislerimizin yeşil dönüşüme uyum sağlayacak şekilde yenilenmesi için nitelikli Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi ve gelişen teknolojiyle birlikte madencilik sektörünün de rekabetçi gücünün artırılması önceliklerimiz arasında yer alıyor.” dedi.

Açılışta söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı ise madencilik sektöründe son yıllarda atılan olumlu adımlarla hem daha fazla değer üretecek potansiyele hem de daha çevreci üretimleri gerçekleştirecek güce sahip olunduğunu söyledi. Madenciliğin gayri safi milli hasıladaki payının ABD’de yüzde 4, Kanada’da yüzde 7,5, Avustralya’da yüzde 9 seviyelerindeyken Türkiye’de geçen yıl yüzde 1 civarında olduğunu belirten Kalaycı, “Ülkemiz yüksek katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracat hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir. Hiç şüphe yoktur ki son yıllarda atılan olumlu adımlarla birlikte sektör ilerleyen yıllarda hem daha fazla değer üretecek potansiyele, hem de daha çevreci üretimleri gerçekleştirecek güce sahiptir.” şeklinde konuştu.

Kalaycı: “Dünya literatüründeki teknolojik gelişmelerin ülke madenciliğine entegre edilmesi gelecekte önemi artacak bir diğer husustur. Özellikle dijitalleşme, teknolojik dönüşüm ve endüstri 4.0 kavramları dünyadaki madencilik gelişmelerindendir. ABD, Kanada ve Avustralya gibi madencilikte öne çıkan ülkelerin üretimde çevre dostu teknolojilerini kullanmaları bizim için de ilham kaynağı olmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise paylaştığı işyeri ve çalışan sayısı rakamlarıyla iş kazalarının 2012 yılından bugüne yüzde 41 azaldığını belirterek iş güvenliği konusunda kaydedilen yola vurgu yaptı.

ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan açılış konuşmasında toplantıya konu olan AB Projesinde Bakanlığın rolü hakkında bilgiler verirken ATO Başkanı Gürsel Baran ve MASİS Başkanı Naci İlci de katılımcılara hoş geldin konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Program daha sonra “Yeraltı Kömür Madenlerinde Kendiliğinden Yanabilirlik Etüdü ile İSG Uygulamalarının İzlenebilirliğinin Arttırılması” projesi ve “Ekonomide Güncel Gelişmeler ile Madencilik Yatırımlarının Bugünü ve Geleceği” sunumları ile devam etti.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikDimin Madencilik Tarafından İnşa Edilen Okulun Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi
Sonraki İçerikHasan Hüseyin Erdoğan: “Alın Teri ile Hayatımızın Her Alanına Katkılar Sunan, Kutsal Bir Mesleği İcra Eden Madencilerimiz Vazgeçilmez Bir Konuma Sahiptirler.”