İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, İstanbul’da düzenlediği toplantıda 2019 çalışmaları hakkında bilgi verip, 2020 yılına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yurt içinde 40 milyar dolara yakın bir değer oluşumuna katkıda bulunan Türk maden sektörü’nün, 2019 ihracatının 4,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan Dinçer, doğal taş ihracatında toplam ihracatın 1,864 milyar dolar olduğunu, 2018 yılına göre yaşanan yüzde 5,48’lik kaybın bu yıl kapanmasına yönelik beklentilerin ise arttığını belirtti.

Dinçer, Çin’in yüzde 4’lük gümrük vergisi uygulamasını sıfıra indirmesini sektör için umut verici olarak değerlendirirken son iki yılda yaşanan ihracat düşüşlerinin bu yolla toparlanabileceğinin müjdesini verdi.

ABD, Hindistan, İspanya ve Suudi Arabistan’a gerçekleştirilen doğal taş ihracatı hakkında da bilgi veren Dinçer, lider pazarlar başta olmak üzere ihracat yaptıkları 197 ülkede pazar paylarını arttırmak istediklerini söyledi. Dinçer’in konuşmasının en dikkat çekici kısmını; 18 milyar doları bulan dünya doğal taş pazarından daha fazla pay alabilmek için yürütülen markalaşma çalışmaları oluşturdu. Mermer tarafında 650’ye, granit, kireç taşı ve traverten tarafında ise 150’ye yakın çeşitliliğe sahip olan Türkiye’nin hem yeni pazarlarda yer alması hem de markalaşması için yürütülen çalışmalar şöyle anlatıldı: “İMİB olarak, 2019 yılında 15 farklı ülkeye ticaret heyeti düzenledik. Nijerya, Güney Afrika, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, Şili, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, İngiltere, Vietnam – Tayvan, Meksika, Brezilya, Güney Kore, Avusturalya hatta önemsediğimiz için birden fazla kere ticaret heyeti düzenlediğimiz ülkeler oldu. Türk doğal taşını tanıtmak, yeni işbirlikleri oluşturmak, pazarın hassasiyetlerini daha yakından görmek ve buna göre yeni stratejiler oluşturmak için Kasım 2018’de başlattığımız ve 2019’da da tüm hızıyla devam ettirdiğimiz ticaret heyetlerine 2020’de de davam edeceğiz. Ürün teşhirli heyet organizasyonlarına yönelik çalışmalarımız da olacak. İşlenmiş doğal taşta en önemli pazarlarımızdan olan ve 400 milyon dolarlara yakın ihracat gerçekleştirdiğimiz ABD’nin ve bölgenin en önemli fuarı Coverings 2019 Fuarı’na 18. kez milli katılım gerçekleştirdik. 2020’de yine ‘Coverings The Global Tile and Stone Experience’ fuarına milli katılım sağlayacağız. Bu organizasyona titizlikle hazırlanıyoruz; çünkü işlenmiş doğal taşta hedef ve lider pazarımız Amerika’nın 3 milyar dolarlık doğal taş ithalatından en büyük payı almak istiyoruz. Milli katılım gösterdiğimiz ve İtalya’nın en önemli fuarı Marmomac 2019, hem pazarda derinleşmek hem de yeni iş bağlantıları yakalamak için kullandığımız organizasyonlardan oldu. Marmomac 2019’da 60 ülkeden gelen 68 bini aşkın sektör profesyoneline Türk doğal taşını anlattık ve 2020 yılında 11. kez milli katılım göstermek için çalışmalarımıza başladık.”

Dinçer, 2019 yılında yurt içinde de önemli organizasyonlara katılım gösterip, maden sektörüne yönelik algının pozitif anlamda değişmesi için sempozyumlar düzenlediklerini de anlattı. Sivas, Çanakkale, Uşak, Kayseri, Bilecik, Kastamonu, Elazığ, Balıkesir ve Burdur’da “Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu” sempozyumları düzenlediklerini aktaran Dinçer, bu çalışmanın bir diğer amacının, kaliteli madencilik için bilgi aktarımında bulunmak olduğunu ifade etti. Türkiye’nin önemli üniversitelerinde özellikle mimarlık bölüm öğrencilerine yönelik 17 adet tasarım atölyeleri düzenledikleri, 2020’de lise öğrencilerini kapsayacak şekilde projenin geliştirilip çeşitlendirileceği de anlatıldı.

Dinçer, doğal taş tasarım yarışma ve ödül törenlerinin, sempozyum ve çalıştay organizasyonlarının, ticaret heyeti çalışmaları ile fuar katılımlarının kapsamı genişletilerek 2020’de de devam edeceğini söylemekle birlikte dört yeni çalışmanın da müjdesini verdi. Venedik’te iki yılda bir düzenlenen Mimarlık Bienali’ne Türk doğal taş ve tasarımlarıyla katılım sağlanması için harekete geçildiğini anlatan Dinçer, Dünya Mimarlar Kongresi’nde de olacaklarını söyledi. Ayrıca 2019’daki ticaret heyeti sırasında Türk doğal taşlarının yoğun ilgi görmesi ve tespit edilen yüksek potansiyel nedeniyle Meksika’daki çalışmalara ağırlık verilmesine karar verildiği dile getiren Dinçer, bölgenin en önemli fuarına katılım sağlamak için harekete geçtiklerini ifada etti. Türk madeni ve doğal taş algısını yükseltmek için yürütülen belgesel film çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Dinçer, dikkat çekici bir formda hazırlanması planlanan filmin sosyal medya platformlarında kullanılmak üzere de düzenleneceğini söyledi.

Türk maden sektörünün 2020 içindeki en önemli gündem maddelerinden yeni maden yasası hakkında da bilgi veren İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Biz, kanunun ceza öncelikli değil, uyarı öncelikli prensip üzerine kurulmasını, ruhsat iptallerinin de zorlaştırılmasını talep ediyoruz. İzin süreçlerinin de kolaylaştırılmasının sektörü canlandıracağına inanmaktayız” dedi. Dinçer, yeni maden tasarısı üzerindeki çalışmaların Şubat sonunda tamamlanmasını, Mart itibariyle de Meclis’e gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi. Bakanlığa ve ilgili genel müdürlüğe sektörün daha da ileri gitmesi için ‘uyulması gereken 20 prensip ve yapılması gereken yeni düzenlemeler’ başlığı çerçevesinde ortak bir çalışma ilettiklerini ve bütün tarafları memnun edecek bir yasal düzenleme beklediklerini de sözlerine ekledi.

Madencilik sektörüne yönelik enerji maliyetlerinde ÖTV’nin kaldırılması için de bir çalışma başlattıklarını belirten Dinçer, alanında dünyaca ünlü bir danışmanlık firmasıyla, ‘madencilikte sektöründe ÖTV’nin kaldırılmasının Türkiye ekonomisine katkısı’ konulu bir araştırma için anlaşma yaptıklarını belirtti.

Üniversite sınavında dereceye giren öğrencilerin maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendislikleri bölümlerini tercih etmeleri için bu yıldan itibaren burs vermeye başlayacaklarını belirten Dinçer, Türkiye’deki bütün maden ihracatçıları birliklerinin projenin tarafı olduğunu kaydetti. Dinçer’in verdiği bilgiye göre, üniversite sınav sıralamasında ilk 50 bin arasındaki öğrencilere söz konusu bölümleri seçmeleri halinde asgari ücret oranında burs verilecek. 50 bin ile 65 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin yarısı,65 bin ile 80bin arasındaki öğrencilere de asgari ücretin üçte biri oranında burs sağlanacak.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMTA Yeni Sondaj İhaleleri Açıyor
Sonraki İçerikKoza Altın İşletmeleri UMREK Koduna Uygun Türkiye’nin İlk Raporunu Yayınladı