Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasında 9 işçiyi arama çalışmaları yeni bir toprak kayması riski nedeniyle durduruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  “Heyelan riski yoğunlaştı. Risk nedeniyle arama faaliyetlerini durdurduk.” dedi.

Maden ocağı sahasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları dün 7’nci günde de devam etti. Akşam saatlerinde ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, “Çok ciddi heyelan riskiyle karşı karşıyayız. Bu heyelan riski içerisinde elbette ki özellikle orada çalışan AFAD’daki kardeşlerimizi risk altına almadan onlar için ilave bir tehlike oluşturmadan ve bu emniyet koşullarından taviz vermeden çalışma imkanını sürdürmeye ve korumaya gayret ettik. Fakat, özellikle dün geceden itibaren ifade ettiğimiz heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Dolayısıyla özellikle o yığının kaymamış bölgelerinde şu anda ciddi bir hareketlilik var. Bu çalışmalardan bu risklerden dolayı şu anda sahada faaliyetleri durdurmuş durumdayız.” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “Mangan ocağında yer alan kütle stabil değil, maalesef aktif ama gittikçe de daha aktif hale gelme riskini görünce biz de oradaki arama faaliyetini durdurduk. Sabırlar deresindeki aramayla ilgili olarak; oranın da tamamıyla stabil olmadığını görüyoruz. Bunun dışında kalan yerle ilgili de aramayla ilgili çalışmaları yine baştan söylediğim gibi önce güvenlik duruşuyla ilkesiyle devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kayıp işçilerden 6’sının bölgedeki dere yatağına kayan toprak kütlesinin altında, 3’ünün ise manganez ocağının içerisinde olduğu değerlendirildiği için çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırıldı. Manganez ocağında 1,5 milyon metreküpe yakın toprak bulunduğu ve bu toprağın 35 metre yükseklikte olduğu değerlendiriliyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikÇöpler’de Kayan Yığın Kaldırılmaya Başlandı
Sonraki İçerikZonguldak’ta Maden Suçları Soruşturma Bürosu Kuruldu