DMT” ile “Brilliant 3221 GmbH” arasında imzalanan sözleşme kapsamında DMT, 2020 yılında Bosna Hersek Federasyonu’nda bir arama kapsamında gerekli tüm hizmetleri içeren “Grguljača Dolomit Madeni Arama Projesi”ni gerçekleştirmek üzere görevlendirilmişti.

DMT, Şubat 2020’de projeye katılana dek, Müşteri tarafından daha önceden altı sondaj kuyusu açılmıştı. Ancak, dünya çapında hızla kötüleşen durumdan, COVID-19 pandemisinin projenin sahada uygulanmasına ciddi şekilde müdahale edeceği ve önemli kilometre taşlarının gerçekleştirilmesinde kayda değer gecikmelere neden olacağı açık olmuş, durum Bosna-Hersek’e uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle daha da kötüleşmişti.

Bununla birlikte, bazı yenilikçi düşünce ve alışılmışın dışında çözümler, proje için arzu edilen bir sonuç sağlamış ve keşif sonuçlarının yorumlanması ve kaynakların tahmini de dahil olmak üzere söz verilen tüm teslim edilebilir öğeler, PERC Standardı‘na (CRIRSCO kapsamında, Kaynaklar ve Rezervler için Avrupa Birliği Raporlama Standardı) uygun ve uyumlu olarak Eylül 2020’de sonuçlandırılmıştır.

Şekil 1 Grguljača/Kupres/Bosna Hersek Dolomit Yatağı

Projenin Amacı

Dolomitler endüstride boya, beyaz sıva, cam, çelik vb. üretiminde yaygın olarak kullanıldığından, Müşteri, Adriyatik Karbonat Platformunun (AdCP) Kuzeydoğu Kenarının doğu kısmında yer alan Grguljača Dolomit Yatağındaki Üst Triyas çağı kaynaklarının potansiyellerinin araştırılmasını istemişti. AdCP, Tethys okyanusunun Kuzey-Doğu İtalya’daki Güney Kalkerli Alplerde Furlania bölgesinden GD’ye doğru karstik Dinarides, Albanides
ve Helenidler aracılığıyla Doğu Toroslar’a kadar uzanan geniş bir sığ deniz platformu sisteminin bir parçasıdır. Ruhsat alanı içindeki dolomitik kayaçlar, genelde herhangi bir tabakalaşma izi olmaksızın masif kaya şeklinde, bazı yerlerdeyse tektonik kaynaklı milonitik toz halinde olup endüstriyel uygulamalarda çok arzu edilir bir durum olan saf kar beyazı renktedir. Bu nedenle, yatakta bulunan kaynakların miktar ve kalitesini araştırmak için ayrıntılı bir araştırma yapılması gerekmekteydi.

Şekil 2 Sahadaki tektonik durum

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 96. sayı 60. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

 

 

 

 

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAfrika’da Altın Madenciliği Yatırım Fırsatı Sizi Bekliyor
Sonraki İçerikYKS’de Yer Bilimlerini Tercih Edecek Öğrencilere Burs Verilecek