2020 yılında dünyamızı etkisi altına alan Covid-19 salgınının metallere, madenlere ve bunların tedarik süreçlerine olan etkisi konusunda Prof. Dr. Ata Akçıl, Prof. Zhi Sun ve Ass. Prof. Sandeep Panda tarafından hazırlanan “COVID-19 Disruptions to Tech-Metals Supply are a Wake-up Call/COVID-19’un Teknoloji-Metallerinin Tedarikinde Yarattığı Aksaklıklar Bir Uyandırma Çağrısıdır” başlıklı makale, dünyanın en saygın ve üst düzey bilimsel çalışmaların yayınlandığı bilim dergisi NATURE’da yayınlandı.
COVID-19’un Teknoloji-Metallerinin Tedarikinde Yarattığı Aksaklıklar Bir Uyandırma Çağrısıdır
Paris anlaşmasında belirtildiği gibi küresel ısınmanın sanayileşme öncesine göre 1,5-2,0 °C artış aralığında veya altında sınırlandırılması, gelecekte yeşil enerji teknolojilerini gerektirecektir. 2050 yılına kadar, enerji sektörünün karbondan arındırılması için yaklaşık 3 milyar ton metal ve mineral gerekecektir. Ana metaller ve mineraller için büyük rezervler, küresel olarak dağılmıştır ve yeterli tedarik, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için büyük ölçüde ithalata bağımlı olduğundan dolayı, her zaman bir zorluk konusu olmuştur. Kritik minerallerin bulunabilirliği, talebi ve arzı, birçok gelişmekte olan ülkenin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacak güneş pilleri ve panelleri, rüzgâr türbinleri ve pillerin üretiminde önemli bir rol oynamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 salgını ilanı ve güvenlik önlemleri olarak kapsamlı karantinalar, metal pazarıyla ilgili uluslararası tedarik zincirini bozmuştur. 2020’nin ilk çeyreğinde (Q1), metallere yönelik endüstriyel talepte ani bir düşüş yaşandı ve buna paralel olarak fiyatların 2020’de ortalama %13 düşmesi beklenmektedir.
Yeşil enerji teknolojileri için 30’dan fazla metal çok önemlidir. Bu teknoloji-metallerinin ekonomileri canlandırmak, imalat sektörlerini iyileştirmek ve daha fazla iş yaratmak için muazzam potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Bu amaçla, hükümetler ve araştırmacılar, dünyanın teknolojik metal tedarikini güvence altına almak için birlikte çalışmalıdır. Maden ve madencilik sektörünü salgın yoluyla desteklemede, birleşik uluslararası işbirliği metallerin ithalatı ve ihracatı için etkin düzenlemeler ile birlikte sürdürülebilir cevher ve cevherden üretim uygulamaları ve döngüsel ekonomiyi hedefleyen gelişmiş metal geri dönüşüm teknikleri önceliklendirilmelidir.
Önemli Noktalar:
- Bu makale: (a) teknoloji-metal sektörünün sorunlarını tanımlar, (b) teknoloji-metal arzını güvence altına almak için seçenekleri tartışır ve (c) teknoloji de kullanılan kritik metallerin artan talebine göre arzı dengelemek için adımlar önerir.
- Mevcut salgın, madenleri, fabrikaları ve sınırları geçici olarak kapattı ve piller, rüzgâr türbinleri ve güneş panelleri için çok önemli olan kobalt, lityum ve diğer metallerin akışını istikrarsızlaştırdı.
- Dünya Bankası, 2050 yılına kadar küresel enerji sisteminin karbondan arındırılması için yaklaşık 3 milyar ton metal ve minerale ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.
- Teknoloji geliştirme için kullanılan kritik metallerin tedariki, COVID-19’dan önce çoktan gerilmişti ve pandemi, bu önemli sorunun artmasına daha fazla katkıda bulundu.
- Artık hükümetler ve araştırmacıların dünyanın teknolojik metal tedarikini güvence altına almak için birlikte çalışması daha önemlidir.
Makalenin tamamına linkten ulaşabilirsiniz:
NATURE, Volume 587 Issue7834, pages365-367 (Nov. 2020)
https://www.nature.com/articles/d41586-020-03190-8
Yazarlar Hakkında
Ata Akçıl, Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Mineral-Metal Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm Araştırma Grubu’nda mühendislik profesörü ve kritik hammaddeler konusunda kıdemli teknik uzman.
E-mail: ataakcil@sdu.edu.tr
|
Zhi Sun, Çin Bilimler Akademisi, Proses Mühendisliği Enstitüsü, Hidrometalurjik Temiz Üretim Teknolojisi Ulusal Mühendislik Laboratuvarı’nda metal geri dönüşümü profesörü. E-mail: sunzhi@ipe.ac.cn |
Sandeep Panda, Süleyman Demirel Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü Mineral-Metal Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm Araştırma Grubu’nda mineral biyoteknolojisi alanında Dr. Öğretim Üyesi.
E-mail: sandeeppanda@sdu.edu.tr |