Efemçukuru Altın Madeni, altın madenciliğindeki enerji politikalarını yürütme ve uygulama konusunda vizyoner ve yenilikçi bakış açısı ile adından söz ettirmeye devam ediyor. “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi” ile yeni bir tescile daha kavuşan Efemçukuru, bu belge ile hem enerji maliyetlerini minimalize edecek hem de verimliliğin arttırılması için gerekli süreçlerin hayata daha kolay geçirilmesini sağlayacak.

Uluslararası Standardizasyon Kurumu (ISO) tarafından oluşturulan 50001 standardı, aynı zamanda kuruluşlara enerjiye yönelik politika üretme, uygulama ve sonuçları kontrol ederek ilerlemeyi sağlayarak, enerji performansında sürekli iyileştirme kültürünü sağlıyor. Efemçukuru Altın Madeni İşletmesi Müdür Yardımcısı Onur Demir, Efemçukuru Altın Madeni’nin bu yeni tescille çevre bilincini daha da yükselttiğini söyleyerek, çevre ve doğa sorumluluğunun tüm işletmelerce dikkate alınması gerektiğinin mesajını verdi.

Yarattığı katma değer ve istihdam ile 2021 yılında “Kurumlar Vergisi” ve “ISO 500” sıralamalarında ilk 100’e girmeyi başaran sektörün öncü kuruluşlarından TÜPRAG, İzmir- Efemçukuru Altın Madeni’nde uyguladığı enerji politikasıyla bu yıl ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandı. 3 yıl süreyle geçerli belge ve yıllık denetimleri bulunuyor. Efemçukuru Madeni ayrıca ISO 45001, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sistemi Sertifikası, ISO 14001, Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasına sahip örnek madenler arasında da yer alıyor. Altın madenciliğinde yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çeken TÜPRAG, sera gazı ve karbon ayak izin azaltmayı hedefleyen politikaları ile işletmelerinde uyguladığı otonom ve yüksek teknoloji barındıran sistemlerle Türkiye’de alanında ilk ve öncü olma rolünü üstlenmeye devam ediyor.

EFEMÇUKURU AYLIK 350.000 KİLOWATT ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

Efemçukuru Altın Madeni’nde sağladığı enerji yönetimiyle 2017 yılından bu yana bir başarı grafiği sergileniyor. Efemçukuru, yer altı havalandırma otomasyonu sayesinde aylık 350.000 kilowatt enerji tasarrufu sağlarken, ihtiyaca göre havalandırma projesiyle yıllık 1948,8 ton daha az CO2 salınımı yapılıyor. Yer altı su atım optimizasyonu projesi ile yer altı su atımı operasyonundan aylık 300.000 kilowatt’lık enerji tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca yer altı su atım optimizasyon projesiyle yıllık 1670,4 ton daha az CO2 salınımı yapılıyor. Öte yandan elektrik yer altı mikseri projesi ile enerji (elektrik-dizel) tüketimi farkından yıllık yaklaşık 37.701,9 ABD doları tasarruf sağlanırken bakım maliyetleri dahil edildiğinde yıllık toplam 50.500 ABD doları tasarruf ediliyor. Elektrikli mikser ile yıllık 109,50 ton daha az CO2 salınımı yapılıyor.

BELGE, YASAL GEREKLİLİKLERE UYULMASINI ZORUNLU KILIYOR

Enerji tüketimi ve maliyetlerin azaltılması noktasında önemli bir yol haritası sunan ISO 50001 belgesi, enerji kullanımında yoğun süreçleri belirlemek ve bunları optimize etmek için yapılandırılmış bir çerçeve sağlıyor. Enerji tüketiminin azalmasına, maliyet tasarrufuna ve daha sürdürülebilir bir operasyona direkt olarak etki eden ISO 50001 belgesi, sera gazı emisyonlarının ve karbon ayak izinin azaltılmasını sağlayacak enerji hedeflerinin belirlenmesine ve bunlara ulaşılmasına aracı olarak, çevresel sorumluluğa olan bağlılığı gösterme konusunda da işletmelere yardımcı oluyor. ISO 50001 aynı zamanda sürekli gelişen enerji kullanımı ve emisyonlarla ilgili yasal gerekliliklere uyumlu kalmaya ve enerji ile ilgili riskleri etkin bir şekilde yönetmeye de katkı sunuyor.

DOĞAYA OLAN SAYGIMIZIN VE SORUMLULUĞUMUZUN BİR İFADESİ”

Konuya ilişkin açıklama yapan Efemçukuru Altın Madeni İşletmesi Müdür Yardımcısı Onur Demir, “Madencilik, doğası gereği enerji talebi yüksek bir sektör. Hal böyleyken enerji kullanımında azami hassasiyet gösterebilmek ve verimli yöntemler hayata geçirmek, TÜPRAG gibi çevre bilinci yüksek işletmeler için fark yaratıcı adımlar atabilmenin ön koşuludur.” dedi.

ISO 50001 standardının şirketin enerji verimliliği, kullanımı ve tüketimi de dahil olmak üzere bütünleşik bir enerji politikası oluşturduğuna dair önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Demir şöyle devam etti:

“Uzun yıllardır enerji verimliliğini artırmaya, işletme maliyetlerini azaltmaya ve bu sayede çevresel performansı geliştirmeye yönelik teknik süreçlere ve yönetim stratejilerine kafa yoran, bu alanlarda ilerlemeyi kendine ilke edinmiş sorumlu bir maden firmasıyız. Sorumlu madencilik anlayışımızın bir yansıması olarak da enerji performansı konusunda dünyada en etkin standart olarak kabul gören ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ni, Efemçukuru Altın Madeni işletmemiz özelinde sistemimize entegre etmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sertifikasyonla birlikte, Efemçukuru işletmemizde daha önce almış olduğumuz ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği ile ISO 14001 Çevre Yönetim sistemlerine ilişkin standartlara bir yenisini daha eklemiş, enerji verimliliği konusundaki taahhütlerimizi güçlendirmiş olduk. Nitekim, bu tür uluslararası standartlara uygunluk elde etmek, işletmelerimizin kalitesini yukarı taşımak için adeta kaldıraç görevi görüyor. Dolayısıyla bunu sadece basit bir belge olarak görmemek gerekir, bu sertifika aynı zamanda doğaya olan saygımızın ve gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzun bir ifadesidir. TÜPRAG olarak, bu değerlere bağlı kalarak sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlamaya kararlı şekilde devam edeceğiz.”   

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikMTAIC Genel Müdürlüğü’ne Dr. Nail Yıldırım Atandı
Sonraki İçerikCenterra Gold Üçüncü Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı