“Örnek Proje: Arama, kaynak tahmini, kapsam belirleme, fizibilite ve bankalarca geçerli fizibilite çalışmasından *1EPCM’e uzanan bir süreç: İvrindi Altın ve Gümüş Madeni Projesi “
DAMA Mühendislik, maden arama ve maden geliştirme alanında ülke içinde ve dışında mühendislik hizmetleri sunmak üzere 2005 yılında kurulmuş; temel hedefi, uluslararası standartlarda hizmet üretmek olan bağımsız bir mühendislik şirketidir. Temel mühendislik seviyesinden üretime geçen aşağıdaki projeler, DAMA’nın önemli çalışmaları arasında yer almaktadır:
- Bolkardağ Altın Madeni, Merrill Crowe Tesisi Yapım İşi, EPCM,
- Azerbaycan (Chowdar), Yığın Liçi, 4 Aşamalı Kırma Tesisi Optimizasyonu, EPCM,
- İnlice Altın Madeni, Yığın Liçi ve ADR Tesisi Yapım İşi, EPCM,
- Lapseki Altın ve Gümüş Madeni, Tank Liçi, Kapsam (Scoping) Çalışması, ADR Tesisi Yapım İşi, EPC,
- İvrindi Altın ve Gümüş Madeni, Yığın Liçi, Kapsam (Scoping) Çalışması, Fizibilite Raporu, NI 43-101 Fizibilite Raporu, ADR Tesisi Yapım İşi, EPC.
Kapsam belirleme (Scoping Study) çalışmasından, ADR tesisinin kurulumu ve devreye alınmasına kadar tüm süreçleri DAMA&KCA (Kappes, Cassiday & Associates) iş birliği ile tamamlanan TÜMAD Madencilik AŞ’ye ait İvrindi Altın ve Gümüş Madeni Projesi örnek proje olarak bu yazıya konu edilmiştir.
DAMA, İvrindi Projesi için toplamda 4 yıl süren kapsamlı çalışmalar yürütmüştür. Kaynak tahmini ile başlayan bu çalışmalar kapsam (Scoping) çalışması ve kaynak tahmini güncellemeleri ile devam etmiştir. NI43-101 standartlarında yapılan kaynak tahmini çalışmasının ardından bankalarca geçerli fizibilite çalışması da son aşama olarak tamamlanmıştır. Belirtilen aşamaların ardından proje için işveren tarafından yatırım kararı alınmıştır. Yatırım kararı alındıktan sonra DAMA&KCA, altın üretim tesisi ADR’nin EPC olarak anahtar teslim yapımını ve devreye almasını gerçekleştirmiştir. Yazının devamında, altın dökümüne kadar olan süreç, farklı düzeyde mühendislik çalışmaları açıklanmış, mevcut verilere ve projenin farklı aşamalarına göre üretilen çıktılar gösterilmiştir. Örneğin, kapsam belirleme (Scoping) çalışmasında yapılan teknik hesaplamalar ve ekonomik karşılaştırmalar sonucunda üçüncül kırma devresi için konvansiyonel ünitelerle HPGR arasında seçim yapılarak HPGR kırıcısı önerilmiştir. Zorlu topografya için optimum genel yerleşim planları oluşturulmuştur. Sonraki hesaplar ise kapsam belirleme (scoping) çalışmasında belirlenen yol haritası üzerine kurgulanmıştır. DAMA’nın maden ve tesis tasarım süreçlerinde takip ettiği başlıca adımlar aşağıdaki gibidir.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.