Erdemir Madencilik, sahip olduğu 1,054 milyar tonluk işletilebilir rezerv itibarıyla Türkiye’nin en büyük demir cevheri yatağı olan Malatya Hekimhan Hasançelebi’de bulunan demir madenine 750 milyon dolar yatırım yapacak. “Anadolu Peletleme Projesi” adı verilen proje kapsamında bölgeye 4 milyon ton kapasiteli pelet tesisi kurulacak.

Halihazırda açık ocak işletme alanının yıllık üretim kapasitesi 16,5 milyon ton ve bir önceki ÇED iznine göre Demir Cevheri Peletleme kapasitesi ise 3 milyon ton iken yeni proje kapsamında demir cevheri peletleme tesisinin kapasitesinin yıllık 4 milyon tona ve buna bağlı olarak açık ocak işletme alanının tüvenan cevher üretim kapasitesinin de 22 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Bu değere yıllık 43,1 milyon ton dekapaj miktarı da ilave edilince açık ocak işletme alanında toplam üretim miktarının yıllık 65,1 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Proje kapsamında oluşacak maden atıklarının depolanması amacıyla Yonuzdere Atık Barajı’nın yapılması da planlanırken atık barajında biriken su biriktirilerek pompa istasyonu vasıtasıyla konsantrasyon ve peletleme tesisine geri beslenecek. Barajdan beslenecek suyun iletimi aşamasında kurulacak santral vasıtasıyla elektrik enerjisi de üretilecek. Proje kapsamında gerekmesi durumunda 20.562.000 m3’lük Değirmendere Barajı’nın inşa edilmesi, barajdaki suyun bir isale hattı vasıtasıyla proje alanına getirilmesi de planlamalar arasında yer alıyor.

Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 2.000 kişi, işletme aşamasında ise açık ocak işletmeciliği dâhil yaklaşık 1.000 kişi istihdam edilecek.

Peletleme ön hazırlık yöntemi olarak manyetik separatör tekniği ve peletleme tesisi için hareketli ızgara-döner fırın teknolojisinin kurulması planlanırken peletleme tesisinin yaklaşık 49 yıl kullanılması hedefleniyor. Yapılacak yatırımın ardından yılda 4 milyon ton üretim kapasitesiyle tesis ömrü boyunca toplam 196 milyon ton demir cevheri peleti üretilerek entegre demir-çelik fabrikalarına sevk edilecek.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ise Anadolu Ajansı’na konuyla ilgili olarak; “Malatya’da 55 ayda tamamlanması hedeflenen Hekimhan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin dışa bağımlılığı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyor. Yeni kaynak yaratma hedefiyle kurulacak olan tesis, 750 milyon dolar yatırımla hayata geçecek. Yatırım, Japon JFE Steel ortaklığıyla gerçekleşecek.” dedi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilik Sektörü 2010-2019 Yılları Arasında En Fazla Ar-Ge Harcaması Yapan 3. Sektör Oldu
Sonraki İçerikMTA’nın Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler Resmî Gazete’de Yayımlandı