Türkiye’nin tek entegre birincil alüminyum üreticisi Eti Alüminyum, boksit cevherinden lityum üretimi için gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları sonucunda yüksek saflıkta lityum karbonat ürettiğini açıkladı. Dünyada ilk kez uygulanacak ve patenti şirket tarafından alınan üretim yöntemiyle her yıl 250 ton lityum karbonatın ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Elektrikli araçların bataryalarında kullanılan önemli hammaddelerden biri olan lityuma yapılan bu yatırımla şirket ayrıca çevre dostu bir üretim modeli sunmayı taahhüt ediyor.

Yıllık 200 Ton Lityum Karbonat İhtiyacı

Türkiye’nin yıllık 200 ton lityum karbonat ihtiyacı olduğunu dile getiren Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan boksitin artık ürününden lityumu geri kazanmak için çalıştıklarını söyledi. Arkan konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi.

“Lityum, bildiğiniz gibi elektrikli araçların bataryalarında kullanılan en önemli metallerden biri. Boksitten lityumu geri kazanma girişimini dünyada ilk kez biz yapıyoruz; bu nedenle 1 yıl önce patent başvurusunda bulunduk. İlk üretim aşamasını gerçekleştirdik ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne (MAM) gönderdik. Olumlu sonuç aldık ve pilot üretimlere başladık. Önümüzdeki yıl tam kapasite çalışmaya başlayacağız ve her yıl 250 tonluk lityumu artık üründen geri kazanacağız. Lityum dışında nadir toprak elementlerini kazanmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMaden İhracatı Endeksi’nde 2023 Nisan Ayı Verileri Yayınlandı
Sonraki İçerikTroya Proses’ten ‘Madencilikte Dekantör Santrifüj Kullanımı’ Semineri
Yasin Çendi
Minik Madenci Dergisi / Madencilik Türkiye Rehber Satış Koordinatörü