Fanların görevi, istenilen debideki havayı, gerekli olan basınç farkı kadar artırarak bir yerden başka yere iletmektir.

Santrifüj fanların sağlayabileceği debi ve basınç, giriş çapı, devir sayısı, kanat giriş-çıkış açısına; aksiyal fanlarda ise gövde çapı, göbek çapı ve devir sayısı gibi parametrelere bağlıdır.

Fan etiket (tasarım) basıncı, sistem hat basıncını tasarım noktasında karşılamalıdır. Tam da bu noktada imal edilen fanların tasarım değerlerine sahip olup olmadığı ve sistem eğrisi ile
beklenilen yerde kesişmesi kontrol edilmelidir.

Unutulmamalıdır ki fanlar ömürleri boyunca ilk yatırım maliyetlerinin onlarca katı enerji tüketirler. Bunun anlamı bir işletme için en iyi fanın ilk yatırım maliyeti en düşük olan fan değil, istenilen performansı sağlarken az enerji tüketen verimli fan olduğudur.

Bu nedenle fanların seçimi, tasarımı, imalatı ve işletilmesi, ömür boyu maliyet esasına göre yapılmalıdır. Fanlar olabildiğince sistemin ihtiyaç duyduğu noktaya göre tasarlanıp kullanılmalıdır. Belirlenen debi ve basınca ve diğer çalışma koşullarına uygun fan tasarımı ve seçimi yapılmalıdır.

Alfer Mühendislik, fan seçimi yaparken kullanmakta olduğu seçim programı sayesinde gerekli hesaplamaları yaparak en verimli fan seçimi yapmakta ve bu seçime uygun fan eğrilerini oluşturmaktadır.

Endüstriyel fanların performans testleri ilgili test kodlarına göre yapılır. Bir fanın performansı statik basınç (Pa), toplam basınç (Pa), fan gücü (kW), motor girdisi (kW), mekanik verim (%), ses düzeyi (dB) gibi değişkenlerin tümünün hava debisine karşı çizildiği bir eğri (Fan Performans Test Eğrileri) ile değerlendirilir.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 99. sayı 34. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

 

 

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTKİ Beyşehir’deki Mücavir İki Ruhsatını İhaleye Çıkaracak
Sonraki İçerikÇayeli Bakır’dan Bugünün Çocukları, Geleceğin Yetişkinlerine Destek