Reithelshöfer GmbH/Nürnberg firması, kum hazırlama işlemlerinde dekantör santrifüj kullanarak proses suyundan yüzde 90’ın üzerinde tasarruf sağlamakta ve aynı zamanda yatırım/işletme maliyetlerini düşürmektedir.

Bugün sokaktaki insanlara hangi ham maddelerin en önemli olduğunu düşündükleri sorulacak olursa, neredeyse hiç kimse “kum” kelimesinden bahsetmez. Oysa kum dünyadaki en temel ham maddelerden biridir. Örneğin evler, havaalanları, yollar ve çok daha fazlasını inşa etmek için her yıl devasa miktarlarda kuma ihtiyaç duyulur. Kum, yalnızca kum ihtiva etmediğinden ve yeryüzünden istenen kalitede çıkarılamadığından, Nürnberg yakınlarındaki Reithelshöfer Group’a dahil Sandvertriebs- und Verwertungsgesellschaft mbH & Co. KG gibi şirketler kum işleme tesisleri kurmuşlardır. Her gün tonlarca çakıl ve kum çıkarılırken, bu üretimin elbette aynı zamanda kaynak tasarrufu sağlaması ve ekonomik olması gerekmektedir. Suyun verimli kullanılması da bunda belirleyici bir rol oynamaktadır. Reithelshöfer şirketi, yıkama suyu arıtımı için bir Flottweg dekantör santrifüj kullanmaya başladığından beri şirket için muazzam bir tasarruf elde edildi: Yeni teknoloji, temiz su ihtiyacını saatte 350 metreküpten saatte sadece 20 metreküp’e düşürdü.

Aşamalı Ayırma

Kum çıkarmak için çok miktarda su gereklidir. Son aşama olarak ise çıkarılan materyalin çakıl, kum, kil ve kömür gibi bileşenlerine ayrılması gerekmektedir. Çok fazla su kullanılarak yapılan eleme işlemiyle kum ve çakıl istenen tane boyutlarına getirilir. Arıtma sürecindeki en büyük zorluklardan biri, gerekli su miktarını ayarlamaktır. Sürekli olarak sağlanması gereken temiz su miktarını en aza indirmek amacıyla, kullanılmış olan yıkama suyu partiküllerinden ayrılır ve yeniden kullanılır. Sonuç olarak, kalan kütleden ne kadar değerli su ayrılıp saflaştırılabilirse, tüm üretim süreci ekonomik olduğu kadar ekoloji ve enerji açısından da o kadar verimli olur.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 109. sayı 62-64. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikCTC Madencilikten Stratejik Yatırım
Sonraki İçerikŞev Duraylılığının Maden Sektöründe Uygulaması