Harita, yer bilimlerinin vazgeçilmez altlığı… Üretimi ise çok çeşitli teknikleri uhdesinde barındıran bir mühendislik disiplini ile mümkün. Özellikle 2018 yılında yürürlüğe giren yeni madencilik mevzuatları ile birlikte sektörün harita verisine olan ihtiyacı ve önem seviyesi çok hızlı bir gelişme eğrisi sergiledi. Artık adına “Geomatik Mühendisliği” adını verdiğimiz bu disiplin ve bu disiplinin ihtiyaç duyduğu ve geliştirdiği teknolojiler sayesinde çok zorlu arazilerde hızlı ve güvenilir coğrafi veriler üretiliyor. Bu veriler teknik analizlerden görsel sunulara kadar pek çok analizin kaynağı olmakla birlikte, üretimin geleceğini belirliyor, yeni özkaynak üretimine de ışık tutuyor.
GeoGrafik; harita ve arazi mühendisliği disiplinlerine çözümler sunmak amacıyla 2013 yılında kuruldu. Yeryüzüne ait coğrafi verilerin bizzat üretilip görselleştirilmesi hizmetlerini sunmanın yanında, bu verilerin üretilmesi için gerekli her türlü teknolojinin tedarikçiliğini yapıyor. Ayrıca bu teknolojilerin kullanılmasında ihtiyaç duyulan eğitim ve destek süreçlerini organize ederken, çeşitli danışmanlıklar sağlıyor.
Fotogrametri ile Başlayan Vizyon
2016 yılından bu yana insansız hava araçları ve görüntü işleme yazılımları ile maden sektörüne dönük haritalar üreten ve ilgili teknolojilere dönük danışmanlık ve eğitim süreçlerini organize ederek sektöre ışık tutmayı misyon edinen GeoGrafik, fotogrametri tekniği ile ürettiği coğrafi veri setlerinin, işletmelerin yıllık faaliyet raporları içerisindeki kullanımına dair kayda değer katkılar sunmuştur. Ayrıca görsel bir niteliği de bulunan bu tür veri setleri ile ilgili olarak söz konusu mevzuatların tanımlanmasında belirleyici roller üstlenmiştir.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 105. sayı 44. sayfadadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.
Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.