ihracat gemi

Geçen yılı 6,1 milyar dolar ihracatla kapatan maden sektörünün, 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 19,40 artış göstererek 3,36 milyar dolar oldu. Haziran ayında aylık bazda ihracat ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 20,24 artışla 597,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Haziran döneminde metalik cevherler yüzde 19,69 artışla ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 3,46 artışla doğal taşlar, üçüncü sırada ise yüzde 31,70 ile endüstriyel mineraller yer aldı. Haziran ayında ise yüzde 3,88 artışla en çok doğal taş grubunda ihracat gerçekleştirildi.

Maden sektörünün Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracat yaptığı ülke, geçen yılın aynı ayına göre değer ve miktar bazında düşüş yaşansa da 721 milyon dolarla Çin oldu. Çin’i yüzde 21,92 artış, 336 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri takip ederken, Bulgaristan’a yapılan ihracatta ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95,87’lik bir artış yaşandı. Bu ülke 216 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

Doğal taşta ise, Ocak-Haziran döneminde en çok ihracat, 261,8 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri’ne yapıldı. Çin, 208,9 milyon dolarla ikinci, Fransa 57,1 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Çevik, madencilik sektörünün 2021’de 6,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek bunun da toplam ihracatın yüzde 2’sini kapsadığını aktardı.

Yıl sonu için maden ihracatını en az 7 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Çevik, “Hedeflediğimiz rakam, ilk yarı sonuçlarına göre mümkün görünüyor. Şu anda, temmuz ayından itibaren 3,5 milyar dolara gelmiş bir dönemdeyiz. Yaz aylarında üretim daha fazla olduğu için, satış da daha fazla olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Altın ve kromda güçlü bir ülke olduğumuzun altını çizen Sefa Çevik; Türkiye’de yaklaşık 600 çeşit mermerin olduğunu ve İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin mermer rezervinin; neredeyse 3 katı kadar mermer rezervinin ülkemizde bulunduğunu belirtti.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSudan, Türk Maden Yatırımcılarının Önündeki Tüm Engelleri Kaldırma Sözü Verdi
Sonraki İçerikBatı Akdeniz’in Doğaltaş İhracatı Yüzde 6,9 Arttı