Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandırarak 60 milyar dolarlık katma değer sağlayan Türk madencilik sektörü, 2024 yılına “Hayatımız Maden” mottosuyla girdi. Ancak 2024 yılı, finansmana erişimdeki zorluklar, düşük döviz kuru, yüksek enflasyon ve ihraç pazarlarındaki daralma gibi pek çok olumsuz etkenle geçildi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2025 yılının da sektör için çok zor geçeceği uyarısında bulundu.
Ege Yön Haber web sitesinde yer alan habere göre Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2024’ün sonlarına yaklaşırken, finansman sorunları ve sektördeki olumsuz gelişmelerin 2025 yılına da yansıyacağına dikkat çekti. 2024 yılına ilişkin açıklamalarda bulunan Alimoğlu, “Döviz kuru artmıyor ancak maliyetler yükseliyor. Asgari ücret artışı ve orman bedellerindeki yüzde 44’lük artış, sektörün üzerindeki baskıyı artırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz bozduran ihracatçılara verdiği yüzde 2’lik farkın yüzde 5’e çıkarılmasını talep ediyoruz.” dedi.
Alimoğlu, Orman Kanunu’nun 16. maddesinin madencilik faaliyetlerine büyük kısıtlamalar getireceği uyarısında bulunurken, söz konusu düzenlemeye karşı Danıştay’a iptal davası açtıklarını belirtti. Alimoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bir maden işletmesini faaliyete geçirmek için 24 farklı kurumdan izin almak zorundayız. Orman izinleri de bunlar arasında ve bu yeni yönetmelik, sektörün geleceğini tehdit ediyor.”
Ege Maden İhracatçıları Birliği, 25 Aralık 2024’te Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenleyeceği yeni toplantı ile sektöre yönelik çözüm önerilerini tartışacak.