İran, ana demir cevheri üreticilerinden biridir ve dünyada demir cevheri üretimi açısında ilk 8 ülke arasında yer almaktadır. Dünya Çelik Birliği, İran’ı küresel olarak 10. büyük çelik üreticisi olarak listelemektedir. Ülkenin demir cevheri rezervlerinin yaklaşık 4,5 milyar ton olduğu, %1,6’lık bir küresel payı temsil ettiği, kesin rezerveler bağlamında sekizinci sırada olduğu tahmin edilmektedir. İran, küresel toplamın %2,2’sini karşılamakta ve çelik üretiminde %1,45’lik küresel pay ile 10. sırada yer almaktadır.
İran’ın, dünyanın en büyük demir cevheri yataklarından bazılarının bölgede bulunması ile demir cevheri madenciliği tarihi uzun bir geçmişe sahiptir. İran’ın demir cevheri rezervlerinin yaklaşık 4,5 milyar ton olduğu düşünülmektedir ve bu rezervlerin çoğunluğu Kerman, Yazd ve Horasan-Razavi illerinde bulunmaktadır. İran’daki demir cevheri rezervleri içinde iki tip kaya ve plaser yatakları bulunmaktadır. Örneğin Sangan yatağında, yüksek saflıkta demir cevheri bulunmaktadır ve bunun Fe derecesi ROM1 içinde en az %64’tür.
İran’daki demir yatakları yüksek demir içeriğine sahiptir bu da onları çelik üretimi sanayisi için uygun kılmaktadır. İran’ın çelik sanayisi ülke ekonomisinin önemli parçalarından biridir ve hükümet son yıllarda sektörü genişletmek ve modernleştirmek için çaba harcamıştır. Ülkede, levha, külçe ve çubuk dahil çeşitli çelik ürünleri üreten bir dizi çelikhane ve fabrika bulunmaktadır.
Şu ana kadar İran’da 200’den fazla mineral işaretleri ve demir anomalileri olan yatak tanımlanmıştır ve bunların total rezervi 4 milyar tondan fazla demir cevherine sahiptir. Bu yatakların %90’ı manyetit ve %10’u hematittir.
Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 108. sayı 102-103. sayfalardadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.