İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) organizasyonuyla gerçekleştirilen “Maden İhracatında Firmalarımızın Son Dönemde Yaşadıkları Yükleme Kaynaklı Sorunlar ve Açık Yük Yükleme Hakkında Sektör İstişare Toplantısı” 26 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye Mermer Doğal taş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu ve sektör paydaşları katılım gösterdi.

Geçtiğimiz yıl başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan ve madencilik dahil olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının yarattığı lojistik sorunlara değinilen toplantıda ilk olarak 2020 yılının Ekim ayında ortaya çıkan ve aynı yılın Aralık ayında kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başlayan navlun ve konteyner tedarikindeki sorunlar ve çözüm önerileri sektör paydaşları tarafından masaya yatırıldı.

Ülkelerin kapanmaya gitmesi, tüm dünyada iş kapasitesinin azalması ve özellikle konteynerlerin Çin ve Amerika’da yığılmasının ve büyük lojistik firmalarının bu rotaları tercih etmesinin bu sürece sebep olan başlıca unsurlar olduğu belirtildi. Navlun ve konteyner tedarikinin zorlaşmasının serbest piyasa koşulları gereğince fiyatlarda olağan dışı ölçülerde artış yarattığı ifade edilirken yaşanan bu sorunun dolaylı olarak farklı alanlara da tesir ettiği belirtildi. Üretilen malların yüksek maliyetler ve imkansızlıklar nedeni ile alıcılara ulaştırılamadığı bu dönemin ülkemizin önemli girdilerinden olan maden ihracatından mahrum kalmasına neden olduğu belirtilirken üretilen ürünlerin lojistik sorunlar nedeni ile alıcılara ulaştırılamamasının depolama imkân ve maliyetlerine olumsuz yansıdığı da belirtildi. Çözüme kavuşmayan sıkıntıların üretim sürecine kadar tesir ettiği vurgulandı.

Bu kapsamda çözüm önerilerinin de değerlendirildiği toplantıda öne çıkan iki başlık açık yük gemisi ile sevkiyat gerçekleştirilmesi ve bu sorunlar karşısında devlet yardımı talep edilmesi oldu. Açık yük gemisi ile büyük tonajlı sevkiyatların birçok firmanın bir araya gelerek gerçekleştirilmesi ile konteyner arzında da rahatlama yaratabileceği değerlendirildi. Diğer bir konu olan geçici olduğu düşünülen sıkıntılar karşısında ise devlet kurumlarının madencilik dahil olmak üzere tüm sektörlere mensup ihracatçıları desteklemek amacı ile çeşitli yardımlarda bulunması oldu. Madencilik özelinde ise bu konuda halihazırda taleplerin iletildiği ilerleyen süreçte ise sektörün görüşleri doğrultusunda taleplerin aktarılmaya devam ettirileceği belirtildi.

Toplantıda navlun ve konteyner fiyatlarındaki artışa paralel olarak açık yük gemisi fiyatlarının da arttığı dolayısı ile maliyetlerin düşünüldüğü kadar avantaj sağlamayabileceği katılımcılar tarafından aktarılan çekinceler arasında yer aldı. Bu kapsamda özellikle Çin’e gerçekleştirilecek sevkiyatlarda demiryolu kullanımı da gündeme geldi. Ancak tonaj ve yükleme şartlarının kısıtlayıcı olması bazı katılımcılar tarafından dile getirildi.

Önümüzdeki 6 ay süresince devam etmesi beklenen sorunların çözümleri ile ilgili katılımcıların sorun ve önerileri dinlenirken yapılacak çalışmalar sonrasında en kısa sürede girişimlerde bulunulacağı kaydedildi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSöğüt Altın Madeni Yatırımı İçin 135 Milyon Dolarlık Kredi
Sonraki İçerikMaden Sektöründe Çalışanlar İçin Psikososyal Destek Sağlanacak