Mesleki Uzmanlık
Günümüzde bilim ve teknoloji baş döndüren bir hızla ilerlemektedir. Bilim ve teknoloji geliştikçe, uzmanlaşma farklılaşıyor, farklı meslekler ortaya çıkmaya başlıyor. Bugün geldiğimiz noktada ise tıpta gördüğümüz farklı uzmanlık alanlarına dağılım olgusu, hemen hemen tüm mesleklerde ortaya çıkmıştır. Kendi sektörümüzden örnek vermek gerekirse, maden mühendisliği önce işletme ve cevher zenginleştirme ağırlıklı eğitim veren okullara ayrıldı. Hatta cevher hazırlama mühendisliği ayrı bir bölüm olarak faaliyete geçti.
Diğer yandan lisans eğitimini tamamlamak, hatta yüksek lisans dahi yapmış olmak, kişinin mesleki gelişiminin tamamladığı anlamına gelmiyor çünkü mesleki gelişim süreklilik istiyor.
Mesleki Gelişim
Mesleki gelişim, İngilizce karşılığı ”Professional Development’’ olan, bağımsız, katılım temelli veya etkileşimli öğrenme ve uygulama yoluyla kazandığımız mesleki deneyimleri, bilgi ve becerileri sürdürebilme, geliştirme, izleme ve belgeleme sürecini ifade etmektedir. Bu süreç, kendi profesyonel gelişimimizi sürekli olarak yönetmemize, öğrendiklerimizi kaydetmemize, zaman zaman gözden geçirmemize ve yansıtmamıza yardımcı olmaktadır.
Mesleki gelişim, formel ve informel eğitimi, çalışmaları, öğrenilen yenilikleri, deneyimleri ve çok çeşitli etkinlikleri kapsamaktadır. Genel anlamda öğrenmeden ya da eğitimden daha geniş bir kapsamda kullanılmaktadır.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 104. sayı 92. sayfadadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.
Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.