Zehra Deveci Aral – Jeoloji Yüksek Mühendisi
zehradeveciaral@gmail.com

Akademi geçmişi olan bir kadın jeolog olarak, maden arama sektöründe görev alıyorum. Her gün yeni bilgiler öğrenip, kendimi geliştirme fırsatı bulduğum için yer aldığım her projeyi ilgi ve merakla takip ediyor, işin mutfağında olmaktan gurur duyuyorum. Erkek baskın olan madencilik sektöründe, işimi severek yapıyorum.

2010 yılında Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans eğitimimin ardından yüksek lisans ile kariyerime devam etmek istediğimden emindim. 2010-2013 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimimi tamamlayarak doktora eğitimime başladım ve bu süreçte araştırma görevlisi olarak aynı bölümde görev yaptım. Daha sonra doktora eğitimime Ankara Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği bölümünde devam etmeye karar verdim. Şu an doktora sürecim devam etmekte ve MTA Genel Müdürlüğü Maden Etüt ve Arama Dairesi’nde arama jeologu olarak görev yapmaktayım.

Üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştığım yıllarda yurtiçi ve yurtdışında, arazi ve laboratuvar çalışmaları esnasında birçok farklı araştırmacıyla çalıştım. Bu sayede farklı yetenek, dünya görüşü ve bakış açısına sahip insanları tanıma fırsatım oldu ve onlardan çok farklı şeyler öğrendim. Bu konuda kendimi çok şanslı hissettiğimi belirtmek isterim.

MTA Genel Müdürlüğü’nde görev almaya başladığımda fark ettim ki, sanılanın aksine, sektörde, akademide edindiğim becerilerle oldukça aktif rol oynayabilirim. Arazi çalışmaları esnasında teorik bilgimi uygulamaya dökebilir, mevcut sorunlara bilimsel yaklaşımla çözüm bulabilir, çalıştığım projeye değer katabilir ve uygularken kendimi geliştirebilirim. Akademide önceliğin araştırma olması gerekliliği aşikardır. Ancak bunun yanı sıra laboratuvar çalışmaları, seminerler, okumalar, var ise dersler ve öğrenciler, ödevler, sınavlar için de vakit ayırıp, bütün bu işleri dengeli şekilde yürütmek gerekir. Bu da ister istemez zamanı doğru yönetmeyi öğretir. Benzer şekilde sektörde de mevcut zamanı, arazi çalışmaları, ofis işleri, toplantılar ve projeler arasında bölmek gerekir. Özellikle sektörde de katı şekilde uygulanan, proje ya da raporların son teslim tarihleri için zaman verimli kullanılmalıdır. Bu durumda, akademide edinilen zaman yönetimi alışkanlığı büyük bir avantaj sağlamakta olup, özellikle biz kadınların titiz ve detaycı bakış açısıyla mevcut zamanda elde edilecek işin maksimum verimle yapılması sağlanabilir.

Sektörde, makale ya da bilimsel proje yazma, burs başvurusu, niyet mektubu akademideki kadar elzem değilmiş gibi görünse de yazma yeteneği oldukça önemli rol oynamaktadır. Yazma yeteneğinizin kuvvetli olması, rapor ya da proje yazımında, elde edilen verilerin gerek bilimsel gerekse sektörel yayın organlarında yer bulmasında, kurum/şirket içi yazışmalarda etkin rol almamızı sağlamaktadır. Anadilimizin yanı sıra, yabancı bir dilde de bu yeteneğe sahip olmak, bizim etki ve çalışma alanımızı artıracaktır.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 97. sayı 134. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikKömür Gazlaştırmanın Türkiye Açısından Stratejik Önemi
Sonraki İçerikStacksizer Teknolojisi ile Öğütme Kapasitesinin Artırılması ve Maliyetlerinin Azaltılması