Su kıtlığı ya da su bolluğu maden işletmecileri için ciddi zorluklar oluşturabileceği için madenlerdeki su yönetimi karmaşık ve önemli bir görevdir. Madenlerde oluşabilecek suyun miktarı ve bunun yönetimi hidrojeolojik incelemelerin temelini oluşturur. Bir maden yatağı için hidrojeolojik özelliklerin ve koşulların ayrıntıları su işleme, işletme ve maden kapatma maliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturacağından tüm bunlar için sahayla ilgili yapılacak bir fizibilite çalışmasında belgelenmelidir. Madenlerdeki geleneksel su yönetimi kavramsal yaklaşımlara ek olarak, modern su yönetim ilkelerini, iklim değişikliğinin potansiyel etkilerini de dikkate almak zorundadır. Bu yönetim konsepti, temel olarak madendeki potansiyel su miktarını ve kalitesini tahmin edebilen sayısal 3B hidrojeolojik ve hidrolojik modellemeyi (akış, ısı ve reaktif kütle taşımacılığı) kullanmalı ve sayısal modellemede iklim değişikliğinin maden alanları üzerindeki etkileri de dikkate alınmalıdır.

Bu makale, madenlerde iklim değişikliğinin etkilerini de içeren sayısal su modellerine odaklanmakta ve Avrupa Kömür ve Çelik Araştırma Fonu (RFCS) tarafından finanse edilerek yakın zamanda tamamlanan araştırma ve geliştirme projesi TEXMIN’in (Aşırı meteorolojik olayların madencilik operasyonlarına etkisi) bazı sonuçlarına ilişkin bilgi vermektedir.

Madendeki Su Yönetiminin Planlaması

Maden operasyonlarında, özellikle sedimanter yataklarda, istifin üst ve alt katmanlarında herhangi bir akiferin bulunNele Pollmann DMT GmbH & Co. KG, Germany Philip MIttelstädt DMT GmbH & Co. KG, Germany Hakan Arden Kahraman DMT GmbH & Co. KG, Germany and Türkiye ması, cevherin çıkarılmasını birçok yönden etkileyebilir. Bu nedenle, su miktarı ve kalitesinin yanı sıra çevre katmanlardaki davranışının tahmini, hidrojeolojik modeller için temel zorunluluktur. Son yıllarda, iklim değişikliğinin giderek artan etkileri nedeniyle bu durum daha da karmaşık duruma gelmiştir.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 109. sayı 68-70. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKızıltepe Madeni’nde 2023’te 18.000 ons Üretim Hedefleniyor
Sonraki İçerikEti Bakır Karbon Ayak İzini Yüzde 10’a Düşürmeyi Hedefliyor