İnsanoğlunun günlük hayatının birer parçasını oluşturan modern endüstri ürünlerinin ana girdileri, endüstriyel hammaddeler olarak tanımlanmaktadır. Bu ürünler doğada yaygın olarak bulunurken elde edilmeleri, işlenmiş ürün haline getirilmeleri diğer madenlere göre nispeten daha kolay olan yer altı zenginlikleridir. Tarım, seramik, cam, refrakter, metalurji ve inşaat sektörü başta olmak üzere; dolgu maddeleri, boyalar, gübre, kimya, aşındırıcılar, süzücüler, değerli taşlar, sondaj çamurları ve elektrik-elektronik endüstrilerinin en önemli hammaddeleri madencilik faaliyetleri vasıtası ile üretilen endüstriyel minerallere kullanılarak üretilmektedir.

Sanayileşme ve ekonomik kalkınma açısından da ihmal edilmeyecek bir öneme sahip olan endüstriyel hammaddeler, dünyada son yıllarda hızla artan sanayi faaliyetleri nedeni ile
sektörel olarak hızlı bir büyüme gerçekleştirmiştir. Dünyaya paralel olarak ülkemizde de büyümeye ve ekonomimize katkı sunmaya devam eden endüstriyel mineraller sektörü aynı zamanda ülkemiz sahip olduğu endüstriyel mineral rezervleri ile yüksek bir potansiyele de sahip durumdadır. Halihazırda düşük maliyetlerle işletilen yüksek kaliteli cevhere sahip sahaların yanında henüz işletilmemiş sahaların varlığı, yerli yatırımcıları olduğu gibi dünya markası endüstriyel mineral madenciliği yapan firmaları da ülkemizde yatırıma teşvik etmektedir.

Ülkemizde üretilen endüstriyel mineraller çeşitliliği ile dikkat çekmektedir. Killer, kuvars, kuvarsit, kuvars kumu, çakıl, kireçtaşı, talk, vermikülit, zeolit, sepiolit, diyatomit, grafit, manyezit, perlit, pomza, feldispat, manyezit, mika, volastonit, barit, florit, bor, sodyum sülfat bunlardan bir kısmıdır.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 95. sayı 72. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilik Sektörü İhracatı Mayıs Ayında 548 Milyon 710 Bin Dolar Oldu
Sonraki İçerikYeni Rapor, Küresel Olarak Madencilikte Karbon Emisyonunu Büyük Oranda Azaltma Fırsatlarını Ortaya Koydu