MTA, maden arama faaliyetlerini gerçekleştirmek için finansman sorunu yaşayan ruhsat sahipleri için çok önemli bir adım attı.

Ülkemiz maden aramacılığının öncü kuruluşu olan MTA tarafından, arama dönemindeki riskleri en aza indirerek ülkemiz kaynaklarının en kısa sürede ekonomiye kazandırılması amacıyla Kamu-Özel İşbirliği kapsamında 14/06/1935 tarihli ve 2804 sayılı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kanunu’nun 5 inci maddesi hükmü esaslarına göre ‘Kaynak Geliştirme Amaçlı Tip Sözleşme’ uygulaması başlatıldı.

Bu kapsamda sahalarındaki Kaynak varlığını geliştirmek amacıyla arama faaliyeti yaptırmak isteyen tüm ruhsat sahipleri MTA Genel Müdürlüğüne başvuru yapabilecek. Ruhsat sahibi ile birlikte oluşturulacak projeye göre hazırlanacak olan sözleşme kapsamında MTA tarafından; sondaj, analiz, test, etüt, arama ve araştırma, mühendislik, teknik yardım sağlama, eğitim vb. hizmetler verilebilecek.

Tip Sözleşme yapılması istenen ruhsat sahasında yapılmış ve/veya devam eden, arama çalışmaları, üretim ve tesis verileri, mevcut kaynak/rezerv vb. gibi bilgileri içeren dokümanlar, Kaynak Geliştirme/Ek Kaynak ortaya çıkarma amacına yönelik olarak gerçekleştirilmesi istenen jeolojik, jeoteknik, jeofizik, hidrojeolojik, analiz, teknolojik test, sondaj vb. çalışmaları kapsayan QA/QC protokolleri göz önüne alınarak hazırlanmış teknik raporlar, ruhsat sahibine ait imza sirküleri, Ticaret Odası kayıt belgesi, adres beyanı, ruhsat sureti vb. gibi resmi belgeler ile MTA hesaplarına yatırılacak olan Tip Sözleşme Proje Değerlendirme Ücreti dekontunun bir dilekçe ekinde MTA’ya ulaştırılması gerekmektedir.

Yapılacak olan teknik değerlendirme ile Tip Sözleşme imzalanmasına değer bulunan başvurular için Proje Çalışmaları esas alınarak tahmini proje maliyeti belirlenecek, Kaynak Geliştirme amaçlı proje çalışmaları ve maliyetleri üzerinde karşılıklı mutabakat sağlanmasının ardından ise Tip Sözleşme imzalanabilecek. Proje kapsamında tamamı MTA tarafından yapılacak olan harcamaların geri ödeme şekli Tip Sözleşmede hüküm altına alınacak.

Bu şekilde, sahibi olduğu ruhsat sahasında arama faaliyetlerini gerçekleştirmek için finansman sorunu yaşayanlar ile MTA’nın bilgi, birikim, deneyim ve teknik kapasitesinden yararlanmak isteyen gerçek ya da tüzel kişilere destek olunarak tespit edilen maden varlığının ekonomiye en kısa sürede kazandırılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili detay bilgi için:

Leman ÇETİNER ( 0.312. 201 1774)

Hasan YILMAZ (0.312. 201 1788)

İlgili Dokümanlar:

Sözleşme Taslağı için tıklayınız:

Başvuru Proje Örneği için tıklayınız:

Başvuruda İstenilecek Evraklar için tıklayınız:

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikYıldızlar SSS Holding Elazığ’da Ferrokrom Tesisi Kurmayı Planlıyor
Sonraki İçerikMadencilik, UMREK ve Finansman Toplantısı İstanbul’da Gerçekleştirildi